Dostupni linkovi

Za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika u Hrvatskoj optužena tri 'krajinska' milicionara


U optužnici se predlaže da se postupci spoje i da se suđenje održi u odsutnosti, jer okrivljenici nisu dostupni hrvatskom pravosuđu (ilustrativna fotografija)

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv trojice državljana Republike Srbije (1966., 1964. i 1965.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, priopćeno je iz ŽDO Split.

Prvookrivljeniku (1966.) koji je ujesen 1991. godine bio dio osiguranja bolnice u Kninu stavlja se na teret mučenje ratnih zarobljenika.

Drugookrivljenika (1964.) se tereti da je u svojstvu upravitelja Okružnog zatvora u Kninu, formalno odgovornog za primjenu propisa međunarodnog ratnog prava, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, iako je bio dužan, propustio spriječiti da se ratni zarobljenici muče.

Trećeokrivljenika (1965.) se tereti da je kao zatvorski stražar u kninskom Okružnom zatvoru, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, mučio ratne zarobljenike, navodi se u priopćenju.

U optužnici se predlaže da se postupci spoje i da se suđenje održi u odsutnosti, jer okrivljenici nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Priopćenje navodi i detalje inkriminacija. Prvookrivljenom se stavlja na teret da je od 29. rujna 1991. do 2. studenoga 1991. u Kninu, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, kao pripadnik SUP-a Knin, raspoređen na osiguranju zarobljenih pripadnika MUP-a RH u bolnici u Kninu, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba mučio ratne zarobljenike.

Nakon što su u bolnicu u Kninu dovedena četvorica zarobljenih ranjenih pripadnika MUP-a RH, prvookrivljenik je, tereti ga se, između ostalog, fizički i psihički zlostavljao jednoga od njih, odnosno tukao ga kundakom puške po cijelom tijelu i glavi, čelu, nosu, između nogu. Tereti ga se da je fizički zlostavljao drugog ranjenika, dok je trećeg ranjenog hrvatskog policajca tjerao da pije vruću vodu prijeteći mu da će ga ubiti ako to ne učini.

Četvrtog ranjenog policajca tukao je kundakom tražeći mjesta na kojima je ranjen. Tereti ga se da je dozvoljavao da u sobu, u kojoj su ležali ranjeni zarobljenici, dolaze druge osobe i zlostavljaju ih, a on ih je i psihički zlostavljao, pri čemu su zarobljenici pretrpjeli fizičke ozljede i psihičke patnje, navodi se u priopćenju ŽDO Split.

Drugookrivljenog se tereti da je, nakon što su u Okružni zatvor u Kninu iz bolnice u Kninu dovedena dvojica zarobljenih hrvatskih policajaca, znajući da njemu podređeni zatvorski čuvari, pa tako i trećeokrivljenik, fizički i psihički muče i zlostavljaju zarobljene pripadnike hrvatske policije, uslijed čega su oni zadobili višestruke tjelesne ozljede s posljedicom trajno narušenog zdravlja, nije poduzeo ništa da takva protuzakonita postupanja spriječi i kazni. Tereti ga se da je time pristao na to da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama i njihovim posljedicama.

Trećeokrivljenika se tereti da je osobno fizički tukao zarobljenog hrvatskog policajca nanijevši mu tjelesne ozljede, stoji u priopćenju ŽDO Split.

XS
SM
MD
LG