Dostupni linkovi

Poplave u Rusiji: Prirodan fenomen ili nebriga vlasti


Poplave u regionu Krasnodar
Poplave u regionu Krasnodar
Poplave u ruskoj pokrajini Krasnodor, koje su odnele više od 170 života, uzrok su kritika koje su sručene na administraciju predsednika Vladimira Putina. One su dobrim delom i osnovane, a odnose se na zanemarivanje sistema koji su u nekadašnjem Sovjetskom savezu korišćeni za zaštitu od elementarnih nepogoda. Sam Putin je obećao:

“Po onome što sada znamo suočeni smo sa prirodnim fenomenom. U svakom slučaju istražujemo šta je sektor za vanredne situacije i hidroenergentske potencijale učinio, a šta nije, i šta još uvek treba da se učini, ne samo u zoni koja je pogođena već i na drugim područjima gde bi se slična situacija mogla ponoviti”.

Putin se našao na udaru kritika koje ga označavaju kao odgovornog za nepreduzimanje nužnih koraka kako bi se stanovništvo oblasti Krasnodor zaštitilo od katastrofe koja se zbila. Na njega su se, zapravo, prenele optužbe upućene gubernatoru ove oblasti Aleksandru Tkačovu, koji se optužuje da nije učinio sve kako bi se stanje opasnosti na vreme proglasilo.

Poplave u Krasnodaru
Poplave u Krasnodaru
Mnogi građani Krimska uopšte nisu bili upozoreni kada su teške kiše formirale zid vode koji je potekao ulicama grada u subotu rano ujutro.

Sam Tkačov izazvao je revolt građana kada je objavio da su nadležni znali za opasnost 10 sati pre nego sto se dogodila.

Razjarena masa napala je Tkačeva i nije se obazirala na to što je on prethodno razrešio dužnosti gradonačelnika pogođenog Krimska.

No, nakon katastrofe nekoliko ekologa i eksperata za hidrologiju kontaktiralo je ruski servis RFE. Jedan od njih je Jevgenij Čekalovski, hidrolog i stanovnik pogođenog područja. On kaže da su nezabeležne kiše, u kombinaciji sa jakim udarima vetra, uzrokovale tragediju. Ali i dodaje da je zaštitini drenažni sistem zapušten još od raspada Sovjetskog saveza, te bi u odgovornima za njegovo zanemarivanje trebalo tražiti krivce za poplavu.

Šezdesetih godina dogodilo se nešto slično. Ali reka koja se izlila u ovoj zoni postepeno se kanalima povukla, i čak je na tom terenu kasnije počeo da raste i pirinač. Na žalost svi naši hidro tehnički sistemi u proteklih 20 godina, najblaže rečeno nisu korišćeni adekvatno, iako je bilo jos teških poplava”, rekao je Čekalovski.

Da li su zaista građani u ovim oblastima ostavljeni bez, po život važne zaštite. Poslanik opozicione Jabloko partije Sergej Mitrokin izjavio je da bi zvaničnici morali da snose odgovornost. On podseća na niz katastrofa koje su obeležile rusku svakodnevnicu u proteklih nekoliko godina i podvlači.

"Sprovedene su krupne promene u tehnoligiji sistema zaštite. Mnoge tehnike koje su dizajnirane sa zadatakom da procenjuju rizike su uklonjene ili znatno smanjene. Standardi bezbednosti su dramatično pali. To je osnovni razlog mnogih nesreća koje se događaju u zemlji”, kazao je Mitrokin.

Zbog velikog broja nestalih i poginulih u poplavama, Rusija je proglasila Dan žalosti.
XS
SM
MD
LG