Dostupni linkovi

Za naprednjake najbolje radila opozicija


Sa jednih od izbora u Srbiji
Sa jednih od izbora u Srbiji
Ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke na lokalnim izborima u Srbiji, sa osvojenih skoro 50 odsto glasova na beogradskom Voždovcu, u Odžacima i Kostolcu, otvorila je pitanje da li je to najava apsolutne vlasti naprednjaka posle republičkih izbora.

Izbore u tri opštine u Srbiji obeležilo je glasanje u uzavreloj atmosferi, tuče birača u Odžacima i napadi na novinare koji su snimali incidente, što je u izbornom danu pokazalo i koliku važnost partije i njihovi aktivisti pridaju rezultatima na lokalu. Kada su se strasti smirile prebrojani glasovi ukazali su na čvrstu dominaciju Srpske napredne stranke i fijasko opozicije.

Vladimir Goati, politički analitičar, kaže za RSE da je ovaj epilog očekivan, iako možda ni sami naprednjaci nisu verovali u takav trijumf.

“Tajna nadmoći naprednjaka je u tome što su sumornu stvarnost biračima uspeli da predstave u ružičastom pričajući kako će se sutra bolje živeti. Dakle, napravili su veliki uspeh u toj propagandi. Istinu govoreći, stoje tu i neka dostignuća kao što je uspešan hod ka Evropskoj uniji. Ali niko za Srpsku naprednu stranku nije radio bolje nego opozicija. Ona je gubila vreme međusobno se iznurujući i tako sebi napravila medveđu uslugu”, ocenjuje Goati.
Vladimir Goati
Vladimir Goati

Visoku izbornu pobedu koja je nezabeležena još od vremena početka vlasti Slobodana Miloševića devedesetih, čija Socijalistička partija je na nivou Srbije imala više od 46 odsto podrške, naprednjaci objašnjavaju uverenjem da su građani nagradili rad SNS-a u borbi protiv kriminala i korupcije i željom birača da se sprovedu obećane reforme. Na krilima velike podrške i činjenice da će u opštinama u kojima su upravo okončani izbori možda moći sami da formiraju vlast, i sa nadom da bi tako moglo biti i u republičkoj skupštini, naprednjaci posle slavljeničke noći otvoreno najavljuju da je vreme za vanredne parlamentarne izbore.

Zorana Mihajlović, ministarka i funkcionerka SNS-a, smatra da je kucnuo čas da naprednjaci overe poverenje dobijeno na lokalu.

“Rezultati ovih izbora su za ponos. Mi bismo stvarno sada voleli vanredne parlamentarne izbore. Jer ono što je realnost i legitimitet o kom se stalno govori svakako jeste da SNS danas ima primat u Srbiji. Pa smo baš zbog toga raspoloženi, i bili bi vrlo srećni, da vidimo našeg predsednika stranke kao premijera. I da se stranka nekako realno pretoči u Skupštinu Srbije i vladu.”

Glasanje nadom, ne džepom

Osim što su birači mahom glasali za partiju na vlasti, karakteristika ovih izbora je debakl opozicije i nekadašnje najjače i vladajuće Demokratske stranke. Oko 12 odsto podrške dobio je DS u opštinama u kojima se glasalo, dok ostatak stranaka opozicije ima po par odbornika ili nisu ni prešle cenzus.

Borislav Stefanović, funkcioner DS-a, predložio je da buduće republičke izbore nadgledaju međunarodni posmatrači jer je uveren da su ove na lokalu obeležile brojne neregularnosti.

“Naravno da ne želimo da tražimo opravdanje za poraz, ali ovo glasanje održano je u užasnoj medijskoj situaciji i apsolutnoj kontroli od strane vlasti. Bilo je ljudi sa kapuljačama na glavama koji preteći stoje ispred biračkih mesta, u vreme u kom se pominju sume od deset hiljada do šesnaest hiljada po glasu, i to je realno jedno nenormalno stanje. Mislili smo da je Srbija izašla iz takvih vremena ali ovi izbori su pokazali da nije”, kaže Stefanović.

Mada ni posle ubedljive pobede naprednjaka na lokalnim izborima nije sigurno da ona definitivno vodi do republičkih, pogotovu jer je lider SNS-a Aleksandar Vučić javnosti poručio da Srbija trenutno ima pametnija posla, naredno odmeravanje partijskih snaga moglo bi da bude u Beogradu gde su naprednjaci nedavno smenili gradonačelnika i kadrove DS-a i uveli privremenu upravu.

Vladimir Goati smatra da na glasanju za vlast u glavnom gradu razjedinjenoj opoziciji ne bi pomogao ni čarobni štapić nakon ovakvog rezultata naprednjaka.

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović
“To je vrlo jasan pokazatelj i ukoliko se neka ogromna promena ne dogodi do gradskih i republičkih izbora uspostaviće se era dominacije SNS-a. Takva orjentacija je talas koji polako postaje superioran u Srbiji.”

Osokoljeni pobedom na lokalu naprednjaci su trijumfalno poručili da je najbolje za Srbiju da su oni na vlasti zbog, kako je ocenio predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, reformi koje slede.

“One se ne mogu efikasno odvijati ukoliko vlada nema apsolutnu snagu. Parlamentarni izbori su upravo prilika da drugačije uredimo naše društvo i da u reforme krenemo još snažnije.”

Međutim, politički analitičar Vladimir Goati zaključuje da je dominacija naprednjaka svakako dobra za stranku ali da može da bude loša za srpsko društvo.

“Srbija sada liči na brod u kom je većina putnika opasno prešla na jednu stranu. Narod još uvek ne glasa džepom, racionalno, već oslanjajući se na nadu koja poslednja umire. Ne verujem da to može dugo da traje i uskoro će doći vreme očekivanja opipljivih rezultata. Sve će ubrzo doći u neku ravnotežu, ali treba preživeti naredne dve ili tri godine.”
XS
SM
MD
LG