Dostupni linkovi

Za Jazzik se traži karta više


Matija Dedić Trio na otvaranju Jazzika
U utorak je na sceni nekadašnjeg bioskopa Jadran počeo četvrti Jazzik, festival džez muzike, koji okuplja vrsne muzičare evropske i svetske džez scene, i do sada je već stekao vernu publiku i popularnost i kod onih kojima džez i nije baš tako blizak.

Vrhunski majstori džeza koji se ove godine pojavljuju na subotičkoj festivalskoj pozornici najavili su još jedan kvalitetnu muzičku feštu. Festival je otvorio Matija Dedić trio iz Hrvatske, a prema broju publike, koja je tražila "mesto više za stajanje", moglo bi se reći da je džez u Subotici postao zaista "in".

Za to su svakako zaslužni organizatori koji na festival dovode prave majstore džeza još od početka njegovog osnivanja 2010. godine. Gabor Bunford, direktor festivala, kaže da je ideja vodilja svakog festivala da on zaista publici pruži uživanje u muzici.

"Naši gosti su svake godine imena koja cu cenjena i u Evropi i svetu. To su vrsni muzičari, stvarni velikani džeza... Prosto, želimo da da tih nekoliko dana Subotica bruji o džezu. Ove godine smo se nosili mišlju da koncerte prebacimo u neku veću salu, ali čini nam se da još nije vreme za to - publiku treba navikavati na ovu muziku. Džez treba polako dozirati ljudima, i treba im dozirati dobar džez", kaže Bunford.

Ove godine na Jazziku nastupaju između ostalih i Wallace Roney Quintet iz SAD, Aleksandar Dujin kvartet iz Novog Sada, Finucci Brothers iz Mađarske, grupa Dirty mind iz Beograda, kao i učenici Muzičke škole u Subotici sa džez odseka. U ovkiru Jam session programa u kafeu Saks sviraju Gabor Bunford i Haus band.

Festival, kako kažu njegovi inicijatori, neguje mejnstrim u džezu obraćajući se širokoj publici sa željom da ne tako prihvaćenu muziku približi pre svega mladima. Uz to, festival posebno promoviše mlade talente, omogućavajući im istovremeno i usavršavanje na radionicama i predavanjima koja se održavaju u okviru festivala, i koje su otvorene za sve zainteresovane, kaže Goran Evetović, šef džez odseka Muzičke škole.

"To mnogo znači našim učenicima, jer imaju priliku da razgovaraju sa vrhunskim umetnicima. Džez je ipak muzika za koju je potrebno da se mladi edukuju, da je izučavaju, i u tom smislu ova iskustvo će im mnogo pomoći", kaže Evetović.
XS
SM
MD
LG