Dostupni linkovi

Zašto uređivanje stranica na Wikipediji može utjecati na turizam?


Žena pozira na vidikovicu Dona Marta u Rio de Janeiru, Brazil, august 2020.
Žena pozira na vidikovicu Dona Marta u Rio de Janeiru, Brazil, august 2020.

Brzo širenje pandemije korona virusa SARS-CoV-2 utjecalo je na turizam diljem svijeta.

U doba korona krize pokazalo se da je Wikipedia dobar i prije svega besplatan alat kojim se može unaprijediti turizam, posebno u malim gradovima, istaknuli su ekonomisti.

Jednostavno objavljivanje nekoliko odlomaka i fotografija na ovoj online enciklopediji, koju uređuju sami korisnici, može povećati broj noćenja za devet posto i donijeti dodatnu zaradu od nekoliko stotina hiljada eura, rezultati su istraživanja koje su proveli naučnici s talijanskog instituta Collegio Carlo Alberto u Torinu i njemačkog instituta ZEW u Mannheimu.

Poznavanje stranog jezika

Autori navode da je Wikipedija jedan od najvažnijih internetskih izvora za reference i peta najpopularnija web stranica na svijetu koja mjesečno ostvaruje oko 14 milijardi izravnih pregleda.

Prema Alexy, kompaniji koja mjeri broj posjeta nekoj stranici, samo su Google, YouTube, Facebook i Baidu popularniji od Wikipedije.

Međutim, podaci dostupni u 299 jezičnih izdanja Wikipedije nisu isti, a prema podacima Eurobarometra, 46 posto stanovništva Evropske unije govori isključivo materinski jezik.

Stručnjak s Harvarda odgovara na pitanje kako sigurno putovati
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:45 0:00

Autori su istaknuli činjenicu da je vjerojatnije da će njemački turisti informacije dobiti s Wikipedije na njemačkom, a talijanski turisti s talijanske Wikipedije.

Za eksperiment su odabrali nekoliko španjolskih gradova kojima su ažurirane stranice na Wikipediji, unijeto je više informacija o njihovoj povijesti i lokalnim atrakcijama. Većina dodanog sadržaja jednostavno je prevedena sa španjolske Wikipedije na francuski, njemački, talijanski ili nizozemski.

U nekim je slučajevima porast broja turista i noćenja bio veći od devet posto. Za gradove koji na svojim stranicama Wikipedije nemaju gotovo ništa, manja promjena mogla bi povećati posjećenost za trećinu, a također se pokazalo da su fotografije utjecale na rezultat, tvrdi se u ovom istraživanju, prenio je The Guardian.

“Ako ovo proširimo na cijelu turističku industriju, utjecaj je velik. Učinak bi se mogao mjeriti u milijardama eura”, tvrde Marit Hinnosaar, Toomas Hinnosaar, Michael Kummer i Olga Slivko, autori studije.

Nepotpune stranice

Kako se navodi u studiji, učinak dolazi uglavnom od stranica gradova na Wikipediji koje su u početku bile relativno nepotpune.

“Konkretno, dodavanje 2.000 karaktera (oko dva paragrafa) teksta povećao je hotelski boravak za oko 33 posto u gradovima koji su u početku imali vrlo kratke stranice na određenom jeziku, dok nije bilo učinka tamo gdje su stranice bile dobro razvijene”, navodi se u studiji. Oni se ujedno pitaju i zašto druge zemlje i gradovi nisu koristile ovu tehniku pokušavajući poboljšati turizam.

Naglasili su i da dodavanje informacija člancima, posebno naučnog sadržaja na ovoj otvorenoj internetskoj enciklopediji “uzrokuje promjene na stotinama povezanih članaka u naučnim časopisima”.

XS
SM
MD
LG