Dostupni linkovi

Zašto se ne dijeli tajvansko iskustvo u borbi protiv korona virusa?


Organizatori dijele žute trake kako bi ohrabrili ljude da glasaju, Taipei, Tajvan, 20. maj, 2020.
Organizatori dijele žute trake kako bi ohrabrili ljude da glasaju, Taipei, Tajvan, 20. maj, 2020.

Tajvan je uložio velike lobističke napore kako bi kao promatrač bio uključen u rad dvodnevnog virtualnog sastanka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i dobio je snažnu potporu Sjedinjenih Američkih Država, Japana i nekoliko drugih zemalja među kojima su Haiti i Paragvaj.

Međutim, zbog protivljenja Kine koja, kao i ogromna većina država članica Ujedinjenih nacija, Tajvan u skladu s politikom "jedna država, dva sistema" smatra tek jednom od svojih provincija, to se neće dogoditi, piše novinska agencija Reuters.

"Unatoč svim našim naporima i neviđenoj međunarodnoj podršci, Tajvan nije dobio pozivnicu za sudjelovanje. Ministarstvo vanjskih poslova izražava duboko žaljenje i snažno nezadovoljstvo zbog toga što je Sekretarijat Svjetske zdravstvene organizacije podlegao pritisku kineske vlade i nastavlja zanemarivati pravo na zdravlje 23 milijuna Tajvanaca", izjavio je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu, prenio je The New York Times.

Kineski izaslanik pri WHO-u Čen Ksu u izjavi za medije je takav potez SAD-a, Japana i drugih nazvao "ozbiljnim kršenjem rezolucija UN-a i WHO-a" te ocijenio kako "potkopava globalne napore da se svijet izbori s pandemijom COVID-a 19", bolesti koju izaziva korona virus, navodi Reuters.

Jedna zemlja, dva sistema

Tajvan navodi da želi podijeliti sa svijetom svoje uspješno iskustvo u borbi protiv korona virusa, budući da je taj otok od 22 miliona stanovnika zabilježio samo 440 oboljelih i sedam smrtnih slučajeva zahvaljujući ranom otkrivanju i prevenciji.

Tajvan u vrijeme pandemije COVID-a 19 - koja je krenula iz Kine - vidi potrebu sudjelovanja u radu Svjetske zdravstvene organizacije kao hitno, goruće pitanje.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su ponovili svoj raniji stav da se drže UN-ovog protokola prema kojemu predstavnik Tajvana može sudjelovati na sastancima samo ukoliko zemlje članice donesu takvu odluku, piše Reuters. I WHO i Kina kažu da je Tajvanu pružena sva pomoć i informacije koje su mu potrebne tokom pandemije, što je Tajvan oštro demantirao.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da Tajvan može sudjelovati na sastanku, uključujući i najavljenu virtualnu sjednicu Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije (WHA), ali po principu "jedne Kine" - dakle da tajvanske vlasti prihvate da su dio Kine - "koja ima isključivo pravo predstavljati Tajvan na međunarodnoj sceni". Tajvanske vlasti su to odbile navodeći da "samo demokratski izabrani predstavnici mogu govoriti" u ime tog otoka na kojem živi oko 23 miliona ljudi, piše Reuters.

Misija SAD-a pri WHO-u je saopćila da je Tajvan uspješno odgovorio na korona virus te da bi njegova iskustva bila od koristi za ostatak svijeta, dok je za Kinu navedeno da "želi da taj uspjeh ne bude podijeljen s drugima, bez sumnje kako bi izbjegla neugodne usporedbe". Britanska i njemačka predstavništva u Taipeiu također su objavila saopćenje u kojem podržavaju sudjelovanje Tajvana na sjednici Skupštine WHO-a, prenio je Reuters.

Tajvan je kao promatrač sudjelovao na sjednicama Skupštine WHO-a od 2009. do 2016. godine, ali je Kina nakon izbora Cai Ing-ven za predsjednicu, koju vidi kao separatisticu, odlučila blokirati njegovo sudjelovanje.

Cai (63), koja je u januaru reizabrana za predsjednicu, je u srijedu, 20. maja 2020. poručila kako će ovaj otok nastaviti težiti aktivnom sudjelovanju u svim globalnim tijelima usprkos tome što za njega nema mjesta u WHO-u, prenio je Reuters.

Ona je Pekingu poručila da su "već nezavisna država" nazivajući je "Republikom Kinom", imenom koje se u Taipeiu koristi kao zvanično.

"Imamo zajedničku viziju regije - ona uključuje vladavinu zakona, transparentnost, prosperitet i sigurnost za sve. Pandemija COVID-a 19 pružila je priliku međunarodnoj zajednici da shvati zašto je tajvanski model odgovora na pandemiju vrijedan da se oponaša", naveo je američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo u čestitci Cai na reizboru.

Što se tiče odnosa s Kinom, Cai je ponovila svoje opredjeljenje za mir, dijalog i jednakost, ali i naglasila da neće prihvatiti kineski model "jedna zemlja, dva sistema koji omalovažava Tajvan". Kina koristi ovaj sistem, koji bi trebao jamčiti visok stupanj autonomije, da bi vodio bivšu britansku koloniju Hong Kong, koja se vratila pod kinesku vlast 1997. godine. Ponudio ga je i Tajvanu, ali su ga sve velike tajvanske stranke odbacile. Cai je također kazala kako će se založiti za ubrzati razvoj sposobnosti "asimetričnog ratovanja" i potaknuti obnovljive tehnologije u cilju da Tajvan postane središte čiste energije u azijskom Tihom oceanu.

Sukob Washingtona i Pekinga

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa oštro je kritizirala učinak WHO-a tokom pandemije ocijenivši da je "kinocentrična" te je pauzirala financiranje toga globalnog tijela, potez kojeg su Trumpovi kritičari ocijenili kao pokušajem odvraćanja pažnje od onoga što vide kao spori odgovor SAD-a na pandemiju, prenio je Reuters.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u odvojenoj izjavi je spomenuo i generalnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, rekavši kako je "odluka WHO-a o Tajvanu pokazala da je podlegao pod pritiskom Pekinga".

"Nepostojanje neovisnosti generalnog direktora lišava Skupštinu (WHO-a) poznatog tajvanskog znanstvenog stručnog znanja o pandemijskoj bolesti te dodatno šteti kredibilitetu i djelotvornosti WHO-a u vrijeme kada svijetu to najviše treba", rekao je Pompeo, prenio je NPR.

Otkako je novi korona virus SARS-Cov-2 koji uzrokuje bolest COVID-19 otkriven u kineskoj provinciji Vuhan prije skoro šest mjeseci, pojavile su se i nove napetosti između Sjedinjenih Država i Kine koje su već bile u trgovinskom ratu.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa predstavlja Kinu neučinkovitom u suočavanju s virusom koji se sada širi Sjedinjenim Državama i traži od ogromnog azijskoga gospodarstva da potpiše nove sporazume o okončanju trgovinskog rata. SAD krivi Kinu za prikrivanje korona virusa tokom prvih sedmica kao i za odbijanje dijeljenja informacija o virusu s ostatkom svijeta, piše Reuters.

Kina je pak za financiranje Svjetske zdravstvene organizacije ponudila dvije milijarde dolara u iduće dvije godine, a neki, uglavnom europski diplomati su za Reuters ocijenili da je "upravo to ono čega smo se najviše plašili – da prostor koji oslobodi SAD, preuzima Kina".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG