Dostupni linkovi

Zašto radnici ne vjeruju sindikatima?


Ilustrativna fotografija, protest tekstilnih radnica u Zagrebu
Hrvatski su sindikati na Praznik rada pokazali Vladi crveni karton, zatražili prijevremene izbore i optužili je da je prevarila narod. I ankete pokazuju da je aktualna vlast izgubila potporu, ali sindikalne su povorke u četvrtak bile usamljene, građani im se nisu pridruživali i na tradicionalna mjesta proslave 1. maja uglavnom su dolazili zbog besplatnog graha, kojeg je, samo u Zagrebu, podijeljeno više od 55 tisuća porcija.
Zašto radnici sindikatima ne vjeruju?

Poslodavci sebe i svoje uprave znaju zaštiti, ogorčeno nastavlja 34 - godišnja ekonomistica Ivana, čija je firma završila u stečaju, u kojem su se, kaže, svi namirili osim radnika. Gdje su tu sindikati?


S tri osmice, u bojama hrvatske zastave, oblikovane ljudskim tijelima, zabilježene na milenijskoj fotografiji zagrebačkih sindikalnih središnjica, sindikalni su čelnici podsjetili aktualnu vlast na neotuđiva i davno stečena radnička prava - osam sati rada, osam odmora i osam sna, o čemu većina današnjih radnika u Hrvatskoj može samo sanjati.

Žalosno je, ističu naši sugovornici, što hrvatski ministar rada izjavljuje da su tri osmice “mrtve”, a još žalosnije što su hrvatski sindikati u posljednja dva desetljeća to i dopustili.
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG