Dostupni linkovi

Zašto neke države SAD-a ne traže da se ostane kod kuće?


Medicinski radnici prevoze pacijenta, New York, april, 2020.
Medicinski radnici prevoze pacijenta, New York, april, 2020.

Od najmanje 311 miliona ljudi u najmanje 41 države, osam gradova, Distrikta Columbija i Portorika zatraženo je da urade nešto što im je bilo nezamislivo prije mjesec dana – da ne idu na posao, ne šalju djecu u škole te da uopše ne napuštaju svoje domove ako ne moraju, piše The New York Times.

Prva je takvu naredbu izdala California 19. marta, a među posljednjima su to u petak, 3. aprila 2020. učinile Alabama i Missourri u pokušaju da uspore ili zaustave širenje novog korona virusa.

Arkansas, Iowa, Nebraska, Sjeverna Dakota i Južna Dakota takvu odluku, zaključno sa 4. martom, nisu donijele, dok su Wyoming, Utah, Oklahoma i Južna Carolina takvu odluku donijele samo za pojedine dijelove države ili za pojedine aktivnosti.

U svim tim državama guverneri dolaze iz Republikanske stranke.

Dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID) i najviši američki autoritet po pitanju infektivnih bolesti, u intervjuu za CNN je kazao da vjeruje da bi sve američke države trebale izdati naredbu stanovništvu da ostane kod kuće te da smatra da bi takvu naredbu trebala izdati i federalna vlada.

Zašto je Trump prepustio odluku guvernerima?

Američki predsjednik Donald Trump je na konferenciji za medije 3. marta kazao da takvu odluku prepušta guvernerima država dodavši kako poštuje američki Ustav.

Tako je, na primjer, Kristi Noem, guvernerka Južne Dakote, izjavila da su građani prvenstveno odgovorni za svoju sigurnost te da ih državni i nacionalni ustavi sprječavaju da donose takve drakonske mjere, pozivajući se na samostalne nadležnosti država.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson se usprotivio zatvaranju svoje države kazavši da bi to bez posla ostavilo hiljade ljudi. Guverner Nebraske Pete Ricketts je kazao da će radije slušati svoje eksperte nego nacionalne.

Guverner Oklahome Kevin Sitt je zatvorio sve biznise osim onih nužnih dok je Henry McMaster, guverner Južne Caroline, u kojoj su tri grada donijela takvu naredbu, naredio i zatvaranje plaža i škola do 30. aprila, ali nije zatražio od stanovništva da ne napušta svoje domove.

I drugi guverneri, koji nisu donijeli naredbu stanovnicima da ostanu u svojim domovima, a koju su donijele ostale američke države kao i države diljem svijeta, dali su slična objašnjenja dok širom Sjedinjenih Američki Država raste broj potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom i umrlih od bolesti Covid-19, prenio je Forbes.

Razlozi za nedonošenje takve jedne pronalaze se u ukazivanju na suprotnosti s ljudskim pravima, te uvjeravanja nekih poslovnih i lidera u poljoprivrednoj proizvodnji u ovim uglavnom ruralnim regijama.

Ipak, sve američke države donijele su preporuke koje uključuju fizičko distanciranje i neke druge mjere poput pranja ruku i zabrana masovnijeg okupljanja, često jer su pojedini gradonačelnici tih država donijeli te mjere na lokalnim nivou. Bilo kako bilo, ta pravila i naredbe nisu jedinstvene na nivou Sjedinjenih Američkih Država.

Prema podacima koje prikuplja američki Univerzitet John Hopkins, do podne 6. aprila 2020. u svijetu je potvrđeno 1.280.046 zaraženih Covid-19, 69.788 umrlih i 244.799 oporavljenih. U SAD-u je potvrđeno 337.646 slučajeva, 9.648 umrlih, od čega 3.048 u New Yorku, te 17.582 oporavljenih.

XS
SM
MD
LG