Dostupni linkovi

Zašto naučnici prave vodku u černobilskoj zoni isključenja?


Mural u Černobilu
Mural u Černobilu

Nakon eksplozije nuklearke u Černobilu 1986. godine zbog izbacivanja radioaktivnosti u atmosferu, uspostavljena je zona isključenja od 1.000 kvadratnih kilometara oko područja koje je najteže pogođeno katastrofom.

Naučnici kažu kako će to mjesto ostati nesigurno zbog radijacije sljedećih 24.000 godina.

Međutim, BBC, je još u avgustu 2019. izvještavao o grupi naučnika koja pravi "zanatsku vodku" od žitarica i vode koja dolazi iz zone isključenja - i kažu da je potpuno sigurno za piće.

Pod vodstvom Jima Smitha, naučnika za zaštitu okoliša sa Univerziteta u Portsmouthu u Engleskoj, tim je proveo tri godine istražujući prijenos radioaktivnosti na usjeve kako u široj zoni izuzeća, tako i u području poznatom kao zona obveznog preseljenja. U ovoj zoni zabranjeno je da se obrađuje poljoprivredno zemljište, ali ljudi i dalje tamo žive.

Naučnici su destilirali vodku iz sastojaka pronađenih u zoni isključenja Černobila, tako su proizveli prvi potrošački proizvod iz tog područja od nuklearne katastrofe prije 35 godina. Nazvana Atomik, vodka je zapravo eksperiment istraživača koji istražuju koliko bi se radioaktivnosti prenijelo na usjeve uzgajane u toj zoni, prema timu koji ju je stvorio, Chernobyl Spirit Company.

U radnom dokumentu koji je dostavljen ukrajinskim zvaničnicima, Smith i njegove kolege kažu da postoje načini da se sigurno koristi zemljište za pomoć u privrednom oporavku područja.

Jedan od razloga proizvodnje vodke bio je da se pokaže kako se zemljište oko kontaminirane zone, odnosno zone isključenja može ponovo koristiti za proizvodnju i poljoprivredu. Istraživači kažu da to može da pomogne lokalnim zajednicama da uzgajaju i prodaju proizvode – što je trenutno nezakonito u “zvanično kontaminiranoj zoni”.

Procvat turizma u Černobil dovodi i ilegalne turiste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Ovo alkoholno piće prvi je proizvod od katastrofe u nuklearki 1986. godine. Eksperimentalna proizvodnja alkohola počela 2019.

Međutim, ukrajinske vlasti su 19. marta zaplijenile prvu pošiljku od 1.500 boca upućenih u Veliku Britaniju.

Sada se čeka ishod istrage ukrajinskih sigurnosnih službi, ali kažu da "nemaju pojma" zašto je zaplijenjena pošiljka koja je bila namijenjena Velikoj Britaniji, piše BBC.

"Čini se da nas optužuju za upotrebu falsifikovanih ukrajinskih markica", objasnio je profesor Jim Smith, engleski naučnik koji je proveo mnogo godina proučavajući zonu isključenja prije nego što je s ukrajinskim kolegama osnovao kompaniju Chernobyl Spirit Company.

Kompanijom za socijalno preduzetništvo koja proizvodi Atomik upravljaju naučnici koji rade u Černobilskoj zoni isključenja od 4.000 kvadratnih kilometara - području napuštenom nakon katastrofalne nuklearne katastrofe 1986. godine.

Njihove studije uključivale su uzgoj eksperimentalnih usjeva kako bi se otkrilo mogu li se žitarice i druga hrana uzgajana u toj zoni koristiti za izradu proizvoda koji su sigurni za konzumaciju.

“Kad smo probali prvi martini od vodke Atomik u 2019. godini”, profesor Smith objasnio je da "nije radioaktivniji od bilo koje druge vodke".

Profesor Smith i njegove kolege prilagodili su svoj recept tako da naprave piće na bazi jabuka. Te se jabuke uzgajaju u okrugu Narodiči - području neposredno izvan zone isključenja, gdje su poljoprivreda i razvoj još uvijek vrlo ograničeni.

Kompanija planira da iskoristi dio svoje zarade za pomoć zajednicama u Ukrajini - uključujući Narodiči - koje su još uvijek pogođene ekonomskim učinkom nuklearne katastrofe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG