Dostupni linkovi

Zašto je spomenik pionirki feminizma podijelio mišljenja feministkinja?


Spomenik Mary Wollstonecraft u Londonu

"Ne želim da žene imaju moć nad muškarcima, već same nad sobom", poznata je rečenica engleske spisateljice iz 18. vijeka Mary Wollstonecraft, koju zovu i majkom i pionirkom feminizma. Ova rečenica ugravirana je na spomeniku podignutom u njenu čast 10. novembra u parku u Sjevernom Londonu gdje je Wollstonecraft živjela i radila zalažući se za prava na obrazovanje i slobodu žena.

Umjetnica Maggi Hambling u promotivnom videu za kampanju Mary on the Green rekla da je ovim radom željela da "slavi životnu snagu u borbi za slobodu".

Skulptura sadrži malu figuru gole žene za koju su mnogi rekli da ne liči na Wollstonecraft, a koja se nalazi na vrhu velike, uvijene mase srebra. Skulptura "uključuje formu nalik na toranj od ženskih oblika koji na vrhu kulminiraju u figuru žene koja je izazovna i spremna da izaziva", rekla je Maggi Hambling o svom djelu.

Figura nage žene predstavlja viziju o "svakoj ženi" i "izranja iz organske materije, gotovo kao da se rađa", misleći na rađanje feminističkog pokreta, objasnili su iz kampanje Marry on the Green.

Ko je Marry Wollstonecraft?

Kip je projekat nastajao deset godina, koliko je trebalo da se sakupi oko 190.000 dolara za troškove - ali vijekovima kasni, navodi magazin Conversation, govoreći o liku i djelu Marry Wollstonecraft (1759.-1797.) koja je bila jedan od najprkosnijih i najinteligentnijih glasova u istorijskom periodu prosvjetiteljstva (1715. - 1789.). Argumenti koje je iznosila za ravnopravnost žena i danas zvuče poznato, ali u njeno vrijeme su bili radikalni.

Wollstonecraft je platila visoku cijenu zbog toga što je glasno ustajala za prava žena. Društvo na čijem boljitku je radila proglasilo ju je za preljubnicu i osudilo zbog toga što je začela izvan braka. Merry Wollstonecraft je majka Merry Shelley, autorke romana Frankenštajn. Umrla je na porodu sa 38 godina.

U svom prvom objavljenom djelu ona piše o obrazovanju ženske djece, nastavlja pisati o politici, istoriji i različitim aspektima filozofije u razločitim žanrovima – od kritika, prevoda i romane. Najpoznatija je po djelu "Potvrda prava žene" (1792.). Ali njen utjecaj je prevazišao značajan doprinos feminizmu po kojem je uglavnom upamćena i proširio se na oblikovanje umjetnosti putopisa kao književne vrste kroz prikaze putovanja po Skandinaviji.

Naga ženska figura kao problem?

Ovaj spomenik je više intervencija i poziv na dijalog o spomeniku nego spomenik određenoj osobi. Skulptura odbacuje mušku tradiciju skulpture u javnom prostoru – kipove proslavljenih muškaraca izlivenih u bronzi ili isklesanih u mermeru.

Kako navodi BBC, prema podacima Marry on the Green kampanje, više od 90 posto londonskih spomenika slavi muškarce, iako je 51 posto žena u ukupnom stanovništvu grada.

Ali kritičari spomenika nisu ga vidjeli u tom svjetlu, niti su znali da cijene nagost žene koja je iskorištena kako bi slavila napore Marry Wollstonecraft i borbu za prava žena.

Aktivitskinja i autorka Caroline Criado Perez koja je uspješno izvela kampanju da se u londonu podigne kip sufražistkinji Millicent Fawcett i koja je pomogla da se lik Jane Austin nađe na novčanici od 10 funti, nazvala je spomenik Wollstonecraftovoj "kolosalnim gubitkom" i "jako razočaravajućim".

"Ovo je bez poštovanja prema samoj Wollstonecraft, a zar to nije najvažnije od svega?", napisala je ona na Twitteru i dodala "Po riječima same Wollstonecraft: 'Naučene od malih nogu da je ljepota žensko žezlo, um se oblikuje prema tijelu, a lutajući oko svog pozlaćenog kaveza, samo želi da ukrasi njegov zatvor.' Tužno, stvarno tužno."

Spisateljica Caitlin Morgan tvrdi da bi bolji prikaz od nagog tijela koje prestavlja "svaku ženu" bilo prikazati da je Wollstonecraft umrla na porođaju kao mnoge druge žene iz tog vremena, čime je prerano okončan njen revolucionarni rad – "To bi me natjeralo da se zamislim i da zaplačem", napisala je Morgan na Twitteru.

Tracy King, takođe spisateljica je napisala na Twitteru: "Nema razloga da Marry prikazujemo golu, osim ako ne pokušavate izazvati raspravu"."Kipovi muškaraca su obučeni jer je fokus na njihovom radu i dostignućima".

Kritikama se pridružila i istoričarka Simon Schama koja je napisala da je "uvijek željela dobar spomenik Wollstonecraftovoj - ovo nije to".

Anna Birch, direktorica pozorišne trupe ‘Fragmenti i trenuci’ i inicijatorka kampanje Mary on the Green, rekla je da je nisu iznenadile kontroverze oko skulpture postavljene u čast Marry Wollstonecraft.

Birch naglašava, kako prenosi Islington Gazette, da je od početka u proces odabira spomenika bilo uključeno oko 35 umjetnika i umjetnica dok se nije došlo do užeg izbora. O najužem izboru od dva ponuđena djela konsultovano je 750 ljudi – birali su između tradicionalnijeg rješenja umjetnika Martina Jenningsa i usvojenog prijedloga Maggi Hambling.

"Šta je toliko šokantno u ženskoj formi? To je smiješno 2020. godine", rekla je Anna Birch.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG