Dostupni linkovi

Zašto je inauguraciju američkog predsjednika obilježila ljubičasta boja?


Komentatori inauguracije ukazuju na ljubičastu - kombinaciju crvene i plave - kao simbol jedinstva.

Ljubičasta je boja koja se izdvajala na inauguraciji 46. američkog predsjednika Joe Bidena. Nosila ju je potpredsjednica Kamala Harris, ali i Hillary Clinton, bivša prva dama i kandidatkinja demokrata na predsjedničkim izborima 2016. godine. Zašto?

Odabir ljubičaste boje i njenih nijansi među zvanicama na inauguraciji nija puka slučajnost jer ona šalje jaku simboličnu poruku.

Tema Bidenove inauguracije bila je "Ujedinjena Amerika", a ljubičasta je boja koja premošćuje političke razlike spajajući crvenu, boju republikanaca i plavu, boju demokrata.

Simbolika boja

"Zaboravite crvene i plave države", napisao je The New York Times, podsjećajući da je ljubičasta i boja koja simbolizuje odanost. Bila je takođe boja sufražetkinja koje su se borile za prava žena i pravo glasa početkom 20. vijeka.

"Ljubičasta je boja odanosti, istrajavanja u svrsi, nepokolebljive postojanosti u kretanju ka cilju", napisala je Nacionalna ženska stranka u svom biltenu 1913. godine, podsjeća The New York Times, navodeći kako je sada, kroz prvu ženu potpredsjednicu Sjedinjenih Američkih Država Kamalu Harris, njihova borba dobila potvrdu i ostvarenje dugo sanjanog sna.

Kamala Harris i Joe Biden nakon proglašenja rezultata izbora 7. novembra 2020.
Kamala Harris i Joe Biden nakon proglašenja rezultata izbora 7. novembra 2020.

Harris je odala počast borbi žena za pravo glasa noseći bijelu boju tokom svog prvog govora nakon proglašenja izbornih rezultata u novembru.

Bijela, ljubičasta i žuta imaju veze sa istorijskom borbom za pravo glasa Amerikanki i ratifikacijom 19. amandmana 1920. godine, kojim su žene dobile pravo glasa.

Ljubičasta simbolizuje odanost, bijela čistotu, a žuta nadu.

Mlada pjesnikinja Amanda Gorman koja samu sebe opisuje kao "mršavu mladu crnkinju, potomak robova koju je odgojila samohrana majka", nosila je žutu boju, simbol nade, energije i svjetlosti, viđena je kao još jedna politička poruka poslata sa inauguralne ceremonije, piše BBC.

Bivši predsjednik Barack Obama i bivša prva dama Michelle Obama
Bivši predsjednik Barack Obama i bivša prva dama Michelle Obama

Michelle Obama, se odlučila za kombinaciju mladog afroameričkog modnog kreatora Sergia Hudsona u bordo, burgundi boji crnog vina, koja se takođe sastoji od plave i crvene - mnogi su protumačili kao poziv republikancima na ujedinjenje Amerike.

Potpredsjednica Harris nosila je takođe kaput Sergia Hudsona iz Južne Karoline i haljinu drugog mladog afroameričkog kreatora Christophera Johna Rogersa, iz Lousiane, ali koji živi i radi u New Yorku.

Za potpredsjednicu Kamalu Harris nošenje ljubičaste boje ima posebno značenje na ličnom planu. Kako je na CNN-u istakla Abby Phillip tokom praćenja inauguracije u srijedu 20. januara, Harris je koristila ljubičastu i žutu tokom svoje predsjedničke kampanje – što je svojevrsni omaž Shirley Chisholm, prvoj Afroamerikanki izabranoj za Kongres Sjedinjenih Država 1968. Chisholm je na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama 1972. godine postala prvi afroamerički kandidat kojeg za predsjednika nominuje jedna od dvije glavne partije i prva žena koja se kandidovala za predsjedničku nominaciju ispred Demokratske partije. Njena politička karijera, kako je navela Abby Philip, a prenio magazin People, bila je inspiracija za karijeru Kamale Harris.

Poruka ujedinjenja

Komentatori inauguracije ukazuju na ljubičastu - kombinaciju crvene i plave - kao simbol jedinstva, što je Hillary Clinton potvrdila u izjavi novinarima na Capitolu nakon polaganja zakletve predsjednika Bidena i potpredsjednice Harris.

"Nosila sam ljubičastu boju sa svrhom jer sam znala da je tema upečatljiva za predsjednika Bidena bila jedinstvo. Mislila sam da kada pomiješate crvenu i plavu u odnosu na način na koji smo politički podijeljeni u našoj zemlji, dobijate ljubičastu", rekla je Clinton kako prenosi USA Today. "Samo sam željela poslati simboličnu poruku da moramo da se ujedinimo."

Bivši predsjednik Bill Clinton sa suprugom Hillary Clinton
Bivši predsjednik Bill Clinton sa suprugom Hillary Clinton

Senatorka Elizabeth Warren takođe je na inauguraciji nosila šal i masku u nijansu ljubičaste boje dok je prva dama Jill Biden nosila ljubičasti kaput u utorak, dan prije inauguracije, na noćnom bdijenju za žrtve korona virusa oko bazena na Lincolnovom memorijalu.

Jonathan Cohen, koji je dizajnirao kaput za prvu damu podijelio je poruku na svom Instagram profilu koja kaže: "Crvena + Plava = Ljubičasta (…) Trenutak je za zajedništvo. Ne crveni protiv plavih, već da se svi okupimo zajedno kao nacija."

Magazin Insider podsjeća kako su i 2010. mnogi političari nosili ljubičasto na obraćanju predsjednika Baracka Obame tokom njegovog govora o stanju nacije. I tada se na ljubičastu ukazivalo kao na nepristrasnu boju, na “sredini puta", a takozvane "države prevrtači" u kojima se promijene glasovi za prednost jednog od kandidata dvije glavne partije nazivaju se i "ljubičaste države".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG