Dostupni linkovi

Zašto je kravata izazvala spor oko kolonijalizma na Novom Zelandu?


Poslanik novozelandskog parlamenta Rawiri Waititi je rekao da kravata odražava rasne relacije, nazvavši je "kolonijalnom omčom".

Kontroverze oko kravate kao obaveznog komada odjeće za muške parlamentarce na Novom Zelandu izazvale su spor u vezi dubljih pitanja koja se tiču kolonijalne prošlosti i identiteta autohtonih Maora. Zašto?

"Ovo nije pitanje kravate, već se radi o pitanju identiteta", rekao je zastupnik Maorske partije Rawiri Waititi koji je odbio da nosi kravatu i zbog toga bio izbačen iz parlamenta. Pravilo da se s govornice u novozelandskom parlamentu može obratiti samo sa kravatom promijenjeno je u srijedu 10. februara, dan nakon izbacivanja Waititija.

Predsjedavajući parlemanta Trevor Mallard dva puta je spriječio Waititija da postavi pitanje u utorak 9. februara, insistirajući na tome da zakonodavci mogu da se obrate parlamentu samo ako nose kravatu. Kada je predstavnik Maorske partije nastavio sa svojim pitanjem nakon drugog zaustavljanja, Mallard mu je naredio da napusti parlament.

Predsjedavajući parlamenta Novog Zelanda Trevor Mallard nakon sastanka u srijedu Odbora za trajne naloge na kojem se raspravljalo o tom pitanju rekao je da "Odbor nije postigao konsenzus, ali većina odbora zalaže se za ukidanje zahtjeva obaveznog nošenja kravate koja je dio 'odgovarajuće poslovne odjeće za muškarce'", prenio je britanski The Guardian. "Kao predsjedavajući, vodim se raspravom sa odbora, i stoga se kravate više neće smatrati obaveznim dijelom 'odgovarajuće poslovne odjeće'".

Parlamentarac Waititi je na svom Twitter nalogu 9. februara napisao: "Volio bih da mislim da će se predsjedavajući držati svojih riječi da 'podržava članove parlamenta da nose formalnu garderobu kulture sa kojom se identifikuju'".

Waititi je rekao da kravata odražava rasne relacije, nazvavši je "kolonijalnom omčom" i naglasio da se ovo pitanje još mora poboljšati u novozelandskom društvu koje pati od sistemskog rasizma, a koji je produkt kolonizacije.

"Ovo je kršenje prava autohtonih naroda, moramo imati slobodu da izrazimo svoj kulturni identitet u ovakvom prostoru", rekao je Waititi misleći na političke institucije kao što je parlament.

Rawiri Waititi koji ima tradicionalnu maorsku tetovažu na licu – te moko – nosi crni kaubojski šešir i tradicionalni privjesak Maora od zelenog kamena – toanga, tvrdio je da je na sebi imao legitimnu maorsku poslovnu odjeću.

Govoreći za Reuters u srijedu, Waititi je rekao da ga nije iznenadio stav predsjedavajućeg parlamenta jer su se Maori stotinama godina suočavali s ovakvim tretmanom.

"Maori u svojoj zemlji nisu tretirani ravnopravno, a autohtoni narodi širom svijeta su izloženi diskriminaciji zbog rasističkih sistema koji drže naše svrstavaju u građane drugog reda", rekao je Waititi.

Autohtoni Maori čine oko 15 posto od pet miliona stanovnika Novog Zelanda, ali prema statistikama u većim procentima su pogođeni siromaštvom i problemima sa kriminalom, veći procenat Maora je u zatvorima, a za ove probleme mnogi krive nepravde koje vuku korjenje iz dana britanske kolonijalne vladavine, piše France24.

Polemika oko kravate i kolonijalizma u parlamentu Novog Zelanda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Rawiri Waititi je izabran poslanika u parlamentu prošle godine kada je u svom uvodnom govoru ispričao priču o sudbini svoj pretka kojeg su britanski kolonijalisti krivo osudili za ubistvo i objesili.

"Zakitiću se blagom svojih predaka i skinuti kolonijalnu omču sa mog vrata kako bih mogao da pjevam svoju pjesmu", rekao je tada dok je skidao kravatu. "Da se usprotivimo podjarmljivanju, da se ponovo usprotivimo asimilaciji, da se suprotstavimo onima koji nas pokušavaju natjerati da izgledamo, da se osjećamo, da mislimo kako oni da žele da mislimo... Ovo je bunt protiv toga."

Kada se u srijedu, nakon incidenta od 9. februara Waiti pojavio u parlamentu odjeven bez kravate dozvoljeno mu je da govori.

"Omča je skinuta sa mog vrata, o sada možemo da pjevamo našu pjesmu", rekao je Waititi u untervjuu za Reuters.

Za BBC Waititi je rekao da je odluka da kravata više nije obavezna u parlamentu "pobjeda za generacije koje dolaze".

Incident oko kravate u novozelandskom parlemantu inicirao je raspravu o kolonijalizmu na Novom Zelandu i izazvao kritike iz cijelog svijeta, a na Twitteru se pojavio hashtag #no2tie, piše CNN.

Britanski poduzetnik i filantrop Richard Branson objavio je tweet sa no2tie hashtagom: "Oduševljen sam što se novozelandski parliament urazumio i rekao zbogom kravatama".

Novozelandski parliament je jedan od najinkluzivnijih na svijetu u kojem gotovo polovinu od 120 mjesta drže žene. U parlamentu je LGBTQ zajednica zastpljena sa 11 posto, a Maori sa 21 posto.

Premijerka Jacinda Ardern držala se podalje od rasprave, rekavši da je bilo važnijih pitanja o kojima treba da se razgovara, ali je rekla: "Mislim da Novozelanđane nije briga za kravate".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG