Dostupni linkovi

Zašto je Kanada najbolja zemlja u 2021?


Kanada je na prvom mjestu po kvalitetu života i svrsishodnosti društa među 78 država obuhvaćenih izvještajem.
Kanada je na prvom mjestu po kvalitetu života i svrsishodnosti društa među 78 država obuhvaćenih izvještajem.

U šestom godišnjem izvještaju Najbolje zemlje svijeta za 2021. Kanada se našla na prvom mjestu među 78 država koje su obuhvaćene izvještajem.

Za 2020. godinu izvještaj je obuhvatao 73 države, a Kanada je zauzela drugo mjesto iza Švajcarske.

Percepcija je određena na osnovu 76 atributa, poput ekonomske stabilnosti, jednakosti spolova, dobrog potencijala za turizam ili dobre hrane, koji su grupisani u deset kategorija: avanturizam, agilnost, uticaj na kulturu, preduzetništvo, baština, pokretač, otvorenost za posao, moć, društvena svrha i kvalitet života.

Izvještaj otkriva važnost socijalne pravde kao globalne ambicije i kao neočekivane društve nuspojave krize izazvane panedmijom COVID-19 i uticaja teorija zavjere na društvenu klimu.

Analiza je urađena prema procjenama U. S. News, BAV Group i Wharton School of the University of Pennsylvania.

Najbolja država u godini koja je promijenila svijet

Ove godine model koji daje okvir izvještaju razvio se kao odgovor na godinu promjena i transformacija od početka pandemije COVID-19.

Kulturni, ekonomski, politički i tehnološki uticaji ostaju važni, a dodane su dvije nove kategorije: društvena svrha i agilnost. Zajedno, ovaj široki spektar kategorija određuje kako je 78 zemalja koje su se istraživale rangirano na svjetskoj sceni.

Kanada sa populacijom od 37,6 miliona zauzima dvije trećine sjevernoameričkog kontinenta što je čini drugom najvećom državom na svijetu nakon Rusije. Zemlja je razuđeno naseljena, a većina stanovništva oko 35,5 miliona živi u krugu u blizini granice sa SAD. Prostrana kanadska divljina na sjeveru igra veliku ulogu u kanadskom identitetu, kao i reputacija zemlje u koju su imigranti dobrodošli.

"Nacije utiču na mnoge kritične frontove na to kako ih se doživljava globalno - od inostranih odnosa preko međunarodnog poslovanja do turizma. Ta se shvatanja neprestano razvijaju u svijetu koji se brzo mijenja ”, rekla je Kim Castro, urednica i glavna direktorka za sadržaj u US News. "Analiza najbolje zemlje 2021. kombinuje podatke i priče i lokalna iskustva kako bi se istražilo kako se zemlje upoređuju po mnogim globalnim pitanjima."

Japan i Njemačka plasirale su se na drugo i treće mjesto, dok je Švajcarska, koja je često zemlja broj jedan, pala na četvrto mjesto tokom pandemije izazvane korona virusom. Australija je zauzela peto mjesto, a Sjedinjene Američke Države su u izvještaju zauzele poziciju šeste države na svijetu.

Od država Zapadnog Balkana i bivše Jugoslavije na listi su se našle Hrvatska na 40., Slovenija na 60. i Srbija na 76. mjestu dok ostale nisu uvrštene.

"Ove godine model koji stoji iza izvještaja o najboljim zemljama ažuriran je i evoluirao je kao odgovor na 2020. godinu, godinu kakvu do sada nismo vidjeli", rekao je John Keaveney, savjetnik WPP-a i šef analitike i uvida, BAV Group.

"Od smrti Georgea Floyda i kao posljetice toga uspona pokreta za socijalnu pravdu, do potrebe za brzom i odlučnom akcijom naših vlada i naučnika za suzbijanje prijetnje od COVID-19, svi takvi seizmički događaji sada igraju ulogu na način da kombinovanjem tradicionalnijih omjera moći i uticaja nacija s novim dimenzijama društvene svrhe i agilnosti, sada možemo preciznije izmjeriti snagu i odnos na stavove prema bilo kojoj zemlji 2021. godine."

Ključne teme za mjerenje najboljih država

Kanada je na prvom mjestu po kvaliteti života i svrsishodnosti društa.

Takođe se doživljava kao država koja ima dobro tržište rada, brine o ljudskim pravima i zalaže se za socijalnu pravdu. Pored toga, Kanada se našla na prvom mjestu kao najbolja zbog uvjerenja da nije korumpirana i poštuje imovinska prava.

Socijalna pravda je kao globalno istaknuta ambicija zauzela važno mjesto u metodi rangiranja država. Osamdeset posto građana globalno, kako pokazuje izvještaj, ima osjećaje koji ukazuju na potrebu za socijalnom pravdom, širokim pojmom koji se odnosi i u sebi sadrži pokrete koji pozivaju na rješavanje rasne i rodne nejednakosti, dok se 76 posto ljudi uključenih u ovo istraživanje, slaže da je neka država jača kada je rasno i etnički raznolikija.

Za Kanadu i nordijske zemlje smatra se da su najviše predane socijalnoj pravdi, dok Sjedinjene Države zauzimaju 18. mjesto. A na specifičnu temu rasne ravnopravnosti, SAD su tek na 69. mjestu, iza Kine i Iraka.

Žene se smatraju efikasnim vođama. Osamdeset i tri posto građana svijeta iz 78 država obuhvaćenih izvještajem, vjeruje da danas u svijetu vlada kriza liderstva. Većina ispitanika gleda na žene lidere u pozitivnom svjetlu, jer se 68 posto slaže da se zemljama koje vode žene upravlja bolje.

Agilnost države opažena je kao najvažniji pokretač u 2021. U zemljama gdje je provedeno ispitivanje agilnost najviše predstavlja varijacije BDP-a po stanovniku - podvlačeći da je od ključne važnosti da bilo koja zemlja bude prilagodljiva, progresivna i brza.

Agilnost kao nova kategorija ima najveću težinu među 10 podkategorija za rangiranje. Sjedinjene Države predvode u percepciji agilnosti, ali nisu među prvih 10 u prilagodljivosti, već zauzimaju 13. mjesto u ovoj kategoriji.

Uticaj teorija zavjere. Većina ispitanika (75 posto svih ispitanih) slaže se da su teorije zavjere prijetnja društvu. Međutim, 39 posto vjeruje da su vlade izmislile pandemiju COVID-19 da bi kontrolisale svoje građane.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG