Dostupni linkovi

Zašto je jedan tweet Elona Muska koštao statusa najbogatijeg na svijetu?


Nakon ulaganja 1,5 milijardi dolara u Bitcoin, Musk je na Twitteru ocijenio da se cijena Bitcoina i Ethereuma, druge najvrjednije kriptovalute, čini visokom.

Elon Musk, vlasnik i izvršni direktor Tesle, više nije najbogatija osoba na svijetu, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Nakon pada od šest posto u ponedjeljak, 22. februara, što je najveći jednodnevni pad u proteklih šest mjeseci, u utorak ujutro su dionice Tesle skliznule još deset posto, dok se rasprodaja pogoršavala, a preko noći Musku je izbrisano oko 20 milijardi dolara neto vrijednosti, izvijestio je Reuters. Vrijednost kompanije Tesla je smanjena za oko 110 milijardi dolara.

Osnivač Amazona Jeff Bezos ponovno je na vrhu milijardera. Bezos sad ima 186 milijardi dolara bogatstva naspram Muskovih 183 milijarde dolara. Na trećem mjestu je Bill Gates iz Microsofta sa 135,5 milijardi dolara, četvrti je Bernard Arnault vlasnik brenda Louis Vuitton sa 117,6 milijardi i peti Mark Zuckerberg iz Facebooka sa 98,9 milijardi dolara.

Previsoka cijena

Teslini epski gubici bili su na površini uzrokovani velikim padom tehnoloških zaliha. Naime, burzovni indeks NASDAQ je u ponedjeljak pao dva posto, a u utorak ujutro još dva posto.

Drugi okidač za pad Tesline vrijednosti bilo je Muskovo priznanje, također na Twitteru, da će Teslin SUV Model Y Standard Range i dalje biti nedostupan, jer ne zadovoljava “standard izvrsnosti” i zaustavljene su daljnje prednarudžbe.

No, veća snaga, prema Teslinim analitičarima, je Bitcoin, čija je vrijednost u dolarima nedavno dosegla vrhunac svih vremena, dijelom zahvaljujući Muskovoj javnoj pohvali.

Ranije ovog mjeseca, kompanija Tesla je objavila da je kupila Bitcoina u vrijednosti 1,5 milijardi dolara. Kompanija je također saopćila da će početi prihvaćati Bitcoin kao način plaćanja za svoje automobile i usluge. Ulaganje je predstavljalo oko tri posto Tesline gotovine na kraju 2020. godine.

Musk je tom prigodom rekao da je posjedovanje Bitcoina samo malo bolje od posjedovanja konvencionalnog novca, ali da je zbog te male razlike i bolja imovina.

Musk je u svoju biografiju na Twitteru dodao i hashtag #Bitcoin, koji je naknadno povećao cijenu Bitcoina za 20 posto. Teslina kupnja Bitcoina doprinijela je, kako se procjenjuje, skoku vrijednosti ove kriptovalute iznad 50.000 dolara, jednako kao što je i Muskova nedavna promocija Dogecoina na Twitteru također podigla cijenu te kriptovalute, koja je ove godine porasla 800 posto. U petak je Bitcoinova vrijednost iznosila 51.284 dolara. Bitcoin je ove godine porastao za 68 posto, i sve više je prihvaćen kao glavno ulaganje i sredstvo plaćanja.

U subotu, dvije sedmice nakon ulaganja 1,5 milijardi dolara u Bitcoin, Musk je na Twitteru ocijenio da se cijena Bitcoina i Ethereuma, druge najvrjednije kriptovalute, čini visokom.

U ponedjeljak (22. februar) je američka ministrica financija Janet Yellen izdala upozorenje o Bitcoinu, nazvavši ga “krajnje neučinkovitim načinom provođenja transakcija”. Cijena Bitcoina u poslijepodnevnim satima tog dana pala je više od 16 posto, u tandemu s cijenama dionica Tesle.

“Musk je sada u očima Wall Streeta vezan za priču o Bitcoinu i premda je Tesla u prvih mjesec dana zaradio milijardu dolara na papiru zbog posjedovanja digitalnog zlata, to dolazi s dodatnim rizikom, kao što se vidjelo ove sedmice”, ocijenio je Wedbushov analitičar Daniel Ives kako je prenio CNBC.

Analitičar Morningstara David Whiston procjenjuje da je kompanija Tesla možda kupila više od 42.000 Bitcoina, pretpostavljajući srednju kupovnu cijenu krajem januara. To bi značilo ukupnu vrijednost oko 2,4 milijarde dolara po nedjeljnoj cijeni Bitcoina i oko dvije milijarde dolara na najnižoj razini u ponedjeljak, prenio je Bloomberg.

Dok jedni podržavaju kriptovalite, drugi nisu uvjereni u njihovu budućnost. Analitičari JPMorgana su rekli da je Bitcoin “ekonomska sporedna predstava”, a da je uspon digitalnih financija - a ne bitcoina - “stvarna priča o financijskoj transformaciji iz doba pandemije COVID-19”.

Nije prvi put

Eric Lonergan, upravitelj fonda u M&G, rekao je u utorak da su Muskovi postupci na Twitteru razlog za zabrinutost.

“Kad se vaše objave na Twitteru neprestano odnose na neku imovinu, to je veliki signal upozorenja. Na društvenim mrežama morate biti vrlo, vrlo oprezni. Kad je osobnost izvršnog direktora deset puta veća od vrijednosti automobila koje proizvodi, morate biti s ovim stvarima... znate ... ovo je vrlo, vrlo, vrlo opasno područje s investicijskog stajališta”, kazao je Lonerga za CNBC.

Naprimjer, u maju 2020. Musk je oborio vrijednost dionica Tesle za deset posto nakon što je objavio na Twitteru da je njihova cijena “previsoka”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG