Dostupni linkovi

Zašto Evropska komisija mijenja pravila o izbornim kampanjama u državama?


BRITAIN-EU/
BRITAIN-EU/

Evropska komisija izradit će nove smjernice za učestvovanje svojih članova u nacionalnim predizbornim kampanjama kao odgovor na prigovore zbog pojavljivanja predsjednice Komisije Ursule von der Leyen u videu koji je emitirala Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) julu 2020, dva dana uoči parlamentarnih izbora.

"Komisija će pojasniti praktične modalitete za sudjelovanje svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama", rekao je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič u pismu evropskom javnoj pravobraniteljici (ombudsman) Emily O'Reilly.

“Mala tehnička greška”

U spomenutom videu, i dalje dostupnom na društvenim mrežama, pojavili su se von der Leyen, potpredsjednica Evropske komisije i nekadašnja HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica te političari desnog centra poput austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, izgovarajući na hrvatskom jeziku izborni slogan HDZ-a “sigurna Hrvatska”.

HDZ, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima, dio je njihove političke obitelji - Evropske pučke stranke (EPP).

Učestvovanje šefice Evropske komisije, uključujući njenu odluku da se u Berlaymontu, sjedištu komisije, snima opremom Komisije, izazvalo je kritike i navelo dvije nadzorne institucije da podnesu formalnu žalbu, izvijestio je Politico.

U pismu Komisiji 14. jula evropska pravobraniteljica Emily O'Reilly je napisala da su “zabrinutosti osnovane” i da “u svjetlu uznemirenosti i zabrinutosti, uključujući i širu javnost, smatram važnim da Komisija razjasni ta pitanja”. Ukazala je na zabrinutost zbog toga je li Kodeks ponašanja Komisije dovoljno jasan, potrebu za jačanjem neovisnog nadzora i kako se pravila primjenjuju na samu predsjednicu.

Navedeno je da nastup predsjednice Evropske komisije nije u sukobu s člankom 9. stavkom 3. Kodeksa ponašanja Komisije u kojem se navodi da se “članovi suzdržavaju od javnih izjava ili intervencija u ime bilo koje političke stranke ili organizacije socijalnih partnera čiji su članovi, osim kada se kandidira/sudjeluje u predizbornoj kampanji”.

“Nažalost, predsjednica (Evropske komisije Ursula von der Layen) nije bila upoznata s uvjetima u kojima će se njezina intervencija emitirati. Kao što su pokazale i reakcije javnosti, video se mogao prepoznati u funkciji kampanje jedne političke stranke u kojem su prikazivani brojni evropski političari koji pripadaju istoj obitelji kao i HDZ. Kontekst je, stoga, jasno stavio do znanja da ovo nije videozapis Komisije ili službeni poziv Komisije da glasa za određenu stranku”, stoji u dopisu koji je Šefčovič uputio Ombudsmanu EU, uz napomenu kako je izvršno tijelo EU procijenilo kako je došlo do “propusta u odlučivanju o upotrebi resursa”, čak uzevši u obzir i činjenicu da je Komisiji stvorila minimalne troškove.

Glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer nekoliko puta je ponovio da je slučaj HDZ-vog video spota bio “mala tehnička greška”. Iako bi spomenuta odredba Kodeksa ponašanja sugerirala da se von der Leyen nije trebala miješati ni u jedne izbore koji nisu bili dio vlastite kampanje za javnu funkciju, Mamerov odgovor na pitanja o “incidentu” fokusirao se umjesto također na mjesto snimanja videozapisa i na upotrebu titule von der Leyen, “predsjednica Evropske komisije”, za koju je rekao da je dodana u postprodukciji u Zagrebu. Glasnogovornik Komisije rekao je da je isječak “zamišljen kao doprinos u osobnom svojstvu (von der Leyen)”.

“Nažalost, ovo nije jasno rečeno u konačnoj verziji videozapisa”, dodao je. Dakle, nije sporno da von der Leyen (i evropski komesari) privatno i kao članovi Evropske narodne stranke imaju pravo podržati srodne stranke, ali oni to ne mogu učiniti u svojstvu predsjednice Evropske komisije, odnosno evropskih komesara. A upravo to je pisalo u ekranu, iza Von der Leyen je bila zastava EU, a snimak je napravljen u zgradi Evropske komisije.

Komesari Guenther Oettinger i Vera Jourova sudjelovali su 2019. u ime svog kolege komesara Maroša Šefčoviča u videozapisima tokom predizborne kampanje u Slovačkoj.

Početkom 2020. godine, komesar za proširenje Oliver Varhelyi podijelio je tweet stranke talijanske krajnje desnice Fratelli d'Italia, koji je kasnije obrisao, rekavši kako “nije imao namjeru uključiti se u talijansku politiku niti podržati bilo koju stranku”.

Komisija (a)politična institucija

Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič je u svom najnovijem pismu Evropskom ombudsmanu naveo da “staje odgovornost svakog pojedinog člana Komisije da odluči želi li ili smatra prikladnim učestvovanje u nacionalnoj izbornoj kampanji”.

“Ako član odluči to učiniti, učestvovanje mora biti u skladu s člankom 9. Kodeksa ponašanja i budućim smjernicama”, naglasio je. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najavila da će se prvom prilikom razjasniti praktični modaliteti sudjelovanja dužnosnika Evropske komisije u predizbornim kampanjama pojedinih država članica te da će se u tu svrhu prethodno savjetovati i s Nezavisnim etičkim odborom.

Iz Good Lobbyja, organizacije koje se s NVO Gong žalila Ombudsmanu EU zbog pojavljivanja Von der Layen i Šujice u predizbornom sportu hrvatskog HDZ-a, kažu da je potrebno poduzeti više radnji.

“Obaveza Evropske komisije da usvoji smjernice koje pojašnjavaju kako komesari EU mogu učestvovati u nacionalnim izbornim kampanjama je za svaku pohvalu i mora se pozdraviti”, rekao je Alberto Alemanno, direktor The Good Lobby, jedne od skupina koja je podnijela žalbu zbog HDZ-ovog videozapisa.

EU Observer podsjeća da je Parlament EU pokušao progurati da povjerenstvo bude više politička institucija, dok vijeće država članica uglavnom želi da ono bude apolitični sekretarijat, koliko god je to moguće.

Bivši predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je ranije da je “šutnja dok su pobornici kampanje za Brexit govorili laži prije britanskog referenduma 2016. najveća greška koju je počinio kao prvi čovjek EU-a”.

XS
SM
MD
LG