Dostupni linkovi

Plan Australije i Novog Zelanda o 'putničkom balonu' kao model za putovanja


Poruka za putnike na kopnelin putovanjima u Novom Zelandu tokom mjera ograničenja, 28. april, 2020.
Poruka za putnike na kopnelin putovanjima u Novom Zelandu tokom mjera ograničenja, 28. april, 2020.

Novi Zeland i Australija raspravljaju o potencijalnom stvaranju “putničkog balona” između dviju zemalja. To bi se nakon nekog vremena proširilo i na druge zemlje.

Australija i dalje bilježi dvoznamenkasti broj novoregistriranih, a novozelanske vlasti su u ponedjeljak, 4. maja saopćile da nemaju novih slučajeva, prvi put otkako je država zatvorila svoje granice 16. marta.

Ograničeni kontakti

Novozelandski uspjeh u borbi protiv COVID-a 19 dijelom se temelji na konceptu “balončića” – od Novozelanđana se tražilo da ograniče kontakt na male skupine, obično samo na svoja kućanstva i da četiri sedmice ne izlaze izvan tog “kućnog balona”.

Sličan koncept predlaže se sada i za putovanja preko Tasmanovog mora, javila je novinska agencija Reuters. Ključno je da osobe u dolasku ne bi morale ići u 14-dnevnu karantenu, kao što je morao nedavno novozelanski tim koji igra zajedničko ragbi takmičenje u Australiji.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern razgovarala je s australskim kolegom Scottom Morrisonom na sastanku australskog kriznog kabineta za borbu protiv COVID-a 19 i o sporazumu te dvije zemlje o početku putovanja.

“Ne očekujte da će se to dogoditi za nekoliko sedmica”, naglasili su oboje jer će se prije toga morati donijeti brojne zdravstvene mjere. Kako navodi The Guardian, novozelanska premijerka je kazala i da se Novi Zeland možda neće složiti s otvaranjem granica za ulazak ljudi iz svih australskih država, budući da stanje s COVID-om 19 nije isto u svim tim australskim državama.

Australija je u ponedjeljak izvijestila o 27 novozaraženih, uključujući i sedmogodišnjeg dječaka, što je najveći porast oboljelih u protekle dvije sedmice. Australska strategija borbe s COVID-om 19 uključuje i aplikaciju CovidSafe koju je do sad instaliralo oko 4,5 miliona od oko 16 miliona korisnika mobilnih telefona u toj zemlji. Ona, između ostalog, upozorava korisnike da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Australski premijer Morrison je naveo da je preduvjet za olakšavanje ograničenja uvedenih u toj zemlji upravo veće korištenje te aplikacije. I Australija je, kao i Novi Zeland, zatvorila svoje granice za sve strane državljane krajem marta 2020. Moguće je i da će oni koji će dolaziti u Australiju morati koristiti tu aplikaciju. Sad stiže sve više poziva, posebno od turističkih operatera, da se omogući putovanje najprije između Australije i Novog Zelanda formirajući “balon”.

“Kako bi sistem funkcionirao, obje vlade morale bi se najprije dogovoriti što učiniti ako se broj zaraženih koronavirusom ponovno poveća. Moramo smisliti zajedničku definiciju što znači "eliminacija" (COVID-a 19). To bi mogao biti jedan od preduvjeta za otvaranje granica”, rekao je epidemiolog s Univerziteta Otago Michael Baker, piše The Washington Post.

Pandemija COVID-19 je opustošila australsku i novozelandsku turističku industriju koja se sve više oslanjala na posjetitelje iz Azije, posebno Kine. Novozelandski avioprijevoznik Air New Zealand je nedavno saopćio da je broj letova, od zatvaranja granica za putnike krajem marta, smanjio za 95 posto i da bi trećina zaposlenih mogla ostati bez posla. Australski Qantas Airways je poslao 20.000 uposlenika na čekanje, a drugi prijevoznik Virgin Australija uveo je neku vrstu prinudne uplate kao zaštitu od bankrota.

Međutim i broj međusobnih posjeta turista iz ove dvije zemlje je značajan, a uz to državljani tih zemalja mogu boraviti i raditi u drugoj zemlji na neodređeno vrijeme.

Australci sudjeluju s oko 1,5 miliona, ili oko 40 posto međunarodnih dolazaka na Novi Zeland svake godine, dok sličan broj, 1,4 miliona Novozelanđana putuje u Australiju, što čini oko 15 posto ukupnog broja posjetitelja i najbrojniji su poslije Kineza. Ti turisti, prema podacima iz 2019., potroše po oko 1,5 milijardi australskih ili novozelandskih dolara.

Osim toga, u Australiji živi i radi više od pola miliona Novozelanđana, a na Novom Zelandu živi 75.000 Australaca. Za one s obiteljima koji su zaglavili na obje strane Tasmanovog mora - stariji roditelji, djeca, unuci – to bi značilo ponovno spajanje obitelji.

Integrirane ekonomije

Kako je kazao novozelandski ministar vanjskih poslova Winston Peters, dvije zemlje imaju najintegriranije ekonomije u svijetu i dugu povijest suradnje i reciprociteta, navodi The Guardian.

Međutim, ti odnosi nisu uvijek takvi, podsjeća australski ABC, navodeći kao primjer nezadovoljstvo Novozelanđana koji borave u Australiji zbog ograničenja u pristupu nekim socijalnim povlasticama u kojima uživaju Australci, pa i kod liječenja od COVID-19.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern je u februaru ove godine javno prozvala australskog kolegu Scotta Morrisona zbog deportacije Novozelanđana iz Australije koji su većinu života proveli u Australiji i tamo počinili neki zločin.

“Ne deportirajte nam svoje probleme”, kazala je tom prilikom, podsjeća ABC.

Nakon online sastanka održanog u utorak, 5. maja, australski premijer Morrison je kazao kako će se prije ili kasnije morati omogućiti putovanje iz i u tu zemlju te da je najlogičnije da to prvo bude iz i prema Novom Zelandu.

Međutim, kazao je i kako se to neće uskoro desiti te kako je trenutni prioritet omogućavanje kretanja unutar Australije, odnosno između njenih država koje imaju pravo same, bez centralne vlade, uvoditi određena ograničenja.

“Moramo vratiti milione Australaca na posao”, naglasio je. Već spomenuti australski avioprijevoznik Qantas je saopćio da želi koristiti “putnički balon” na letovima unutar zemlje, a nakon nekog vremena i prema državama u kojima je pandemija COVID-19 pod kontrolom.

Chris Roberts, direktor novozelandske turističke organizacije Aotearoa, smatra da će to biti moguće za 12-18 mjeseci i to prema Tajvanu, Hong Kongu, Kini i Južnoj Koreji, piše BBC.

Australija i Novi Zeland također su uključeni u stvaranje većeg “trgovačkog balona” koji želi uskladiti smjernice za osnovna poslovna putovanja koja uključuju i ona prema Kanadi i Singapuru.

U Australiji je, prema podacima Univerziteta John Hopkins, potvrđeno 6.875 slučajeva COVID-a 19 koji izaziva novi korona virus SARS-Cov-2, 97 preminulih i 5.986 oporavljenih. Novi Zeland je registrirao 1.488 oboljelih, 21 preminulih i 1.316 oporavljenih.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG