Dostupni linkovi

Zašto žene češće prijavljuju nuspojave nakon vakcinacije od muškaraca?


Medicinska sestra na protestima u Brazilu traži vakcine, Brazilija, 7. april, 2021.
Medicinska sestra na protestima u Brazilu traži vakcine, Brazilija, 7. april, 2021.

Većinu nuspojava nakon vakcinacije protiv COVID-19 prijavljuju žene. Razlog za ovo možda je to što su žene spremnije da prepoznaju i prihvate simptome poput glavobolje i umora, ali, kako kažu stručnjaci, moguće je i da postoje i biološki razlozi zašto žene imaju iskustvo težih nuspojava od muškaraca. Zašto?

Muškarci i žene reaguju drugačine na razne vrste vakcina zbog mješavine faktora koji uključuju hormone, genetiku ili doze vakcina.

"Znamo da kod vakcinacije i infekcija žene imaju jači imunološki odgovor od muškaraca", rekla je dr. Simone Wildes, specijalistica za zarazne bolesti sa sjedištem u Bostonu, za portal Good Morning America. "To je zapravo potaknuto biološkim razlikama muškaraca i žena te hormonima."

Nuspojave se pojavljuju kod žena u cijeloj Americi, kako pokazuju istraživanja u prvih 13,7 miliona doza vakcina protiv COVID-19, koje su Amerikanci primili početkom godine, 79 posto nuspojava prijavile su žene, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Najčešće nuspojave

Prema navodima CDC-a, najčešće prijavljivani simptomi su glavobolja, vrtoglavica i umor.

Mada su najčešći simptomi nuspojava za tri vakcine odobrene u Sjedinjenim Državama (Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson) bol i oticanje uboda: gotovo 92 posto u kliničkim ispitivanjima Moredne imali su ovu nuspojavu. U ispitivanjima Pfizera 84 posto učesnike je prijavilo bolove i oticanje mjesta uboda, dok je za Johnson & Johnson taj procenat iznosio 49 posto, piše Business Insider.

Druge česte pojave su one koje su najčešće i prijavljivane – glavobolja, vrtoglavica, umor, ali i bolovi u tijelu i mišićima. Oko 65 posto vakcinisanih Pfizerom i Modernom imalo je osjećaj velikog umora, dok je kod Johnson & Johnson vakcine taj procenat bio 38 posto.

Za ljude koji nisu preležali COVID-19, nuspojave su češće i brojnije.

"Ako ste već imali infekciju COVID-19, razvili ste memorijske ćelije od te infekcije", rekao je dr. Vivek Cherian, doktor interne medicine u Baltimoreu, za Business Insider.

Razlike u dobi, polu i dozi

Dok ljekari ne mogu tačno da predvide kako će neko reagovati na vakcinu protiv korona virusa, identifikovali su nekoliko obrazaca koji se baziraju na starosnoj dobi, polu, zdravstvenom stanju i dozi koja se prima. Klinička ispitivanja sugerišu da se nuspojave generalno češće pojavljuju kod žena i mlađih punoljetnika, pogotovo nakon druge doze.

Takođe, gotovo svaka od rijetkih anaflaktičkih reakcija na vakcine protiv COVID-19, pojavila se među ženama. Istraživanje američkih Centra za kontrolu i preveciju bolesti kaže da su svih 19 osoba koje su imale anaflaktičku reakciju na vakcinu Moderna bile žene. Takođe, žene su bile većina, 44 od ukupno 47 osoba koje su dobile anaflaktičku reakciju na Pfizer vakcinu.

"To me ne iznenađuje", rekla je za The New York Times, Sabra Klein, mikrobiološkinja i imunološkinja na Johns Hopkins Bloomberg Školi za javno zdravstvo. "Razlika u polu u potpunosti je konzistentna sa prošlim izvještajima vezanim za druge vakcine."

Nuspojave nakon vakcinacije su privremene i obično nestanu dan ili dva nakon vakcinacije. Alergijske reakcije poput anafilaktičke su izrazito rijetke – bilježi se da se dešavaju na manje od pet ljudi na milion administriranih doza.

Wildes je objasnila da žene i muškarci imaju različite nuspojave jer vakcina protiv COVID-19 potiče tijelo da stvara strane proteine, a žensko tijelo reaguje drugačije od muškog.

"Kada primimo COVID vakcinu, u svoje tijelo unosimo strane proteine i učimo ćelije da stvaraju antitijela, a T-ćelije pomažu u borbi protiv infekcije u slučaju izloženosti (…) Ono što se događa u ženskom tijelu je da te ćelije stvaraju više bjelančevina nego što to čine muške ćelije", objasnila je Simon Wilders.

"Kad žene dobiju vakcinu, više se žale na nuspojave jer je imunološki sistem pretrpio veći poremećaj", dodala je Wildes. "Žene su u stanju da proizvedu više antitijela, T-ćelija protiv strane materije unesene preko vakcine COVID-19."

Različiti imunološki odgovori muškaraca i žena takođe bi mogli objasniti zašto su muškarci doživjeli višu stopu smrtnosti od COVID-19 tokom pandemije, prema navodima Wildes.

Vakcina djeluje ako organizam reaguje

Nuspojave, pored toga što mogu biti neprijatne nisu loše jer fizička reakcija organizma govori da vakcina djeluje. "Reakcije pokazuju da stvarate robusni imunološki odgovor i da će rezultat biti to da je tijelo zaštićeno", napomenula je Klein.

Genetske razlike između muškaraca i žena takođe mogu uticati na imunitet. Mnogi se imunološki povezani geni nalaze na X hromozomu, od kojih žene imaju dvije kopije, a muškarci samo jednu.

Istorijski gledano, imunolozi su vjerovali da je uključen samo jedan X hromozom kod žena, a da je drugi neaktiviran. Međutim, istraživanja sada pokazuju da 15 posto gena izbjegava neaktivnost i da je izraženiji kod žena.

Snažni imunološki odgovori pomažu kod objašnjavanja zašto 80 posto autoimunih bolesti pogađa žene. "Žene imaju jači imunitet, bilo da je to prema nama samima, bilo prema antigenu vakcine, bilo prema virusu", rekla je dr Klein.

Ranija istraživanja su pokazala da, u poređenju sa muškarcima, žene proizvode više - ponekad i dvostruko više - antitijela koja se bore protiv infekcije kao odgovor na vakcine protiv gripe, žute groznice, bjesnila i hepatitisa A i B. Te su razlike često najsnažnije među mlađim ženama što, prema navodima stručnjaka, sugeriše bilološki učinak koji je možda povezan sa reproduktivnim hormonima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG