Dostupni linkovi

Zašto Španjolska bilježi hiljade novooboljelih dnevno?


Plaža u Barceloni, juli, 2020.
Plaža u Barceloni, juli, 2020.

Broj registriranih slučajeva od COVID-a 19, bolesti koju izaziva novi korona virus SARS-CoV-2, značajno se povećao otkako je Španjolska napustila tromjesečne mjere zatvaranja krajem juna.

Ipak, prema službenim podacima, te brojke su i dalje daleko ispod razina viđenih tokom vrhunca epidemije krajem marta, kada se je dnevna brojka iznosila gotovo 1.000.

U srijedu, 19. avgusta registrirano je 3.715 novih slučajeva, a dan kasnije 3.349. Ukupan broj registriranih je, prema podacima Univerziteta John Hopkins, premašio 386.000, preminulo je više od 28.800, a oporavilo se nešto više od 150.000

Usprkos obveznoj upotrebi maski u cijeloj zemlji, podaci EU-a pokazuju da Španjolska ima najveći ukupni broj slučajeva u zapadnoj Evropi, kao i najveću učestalost slučajeva na 100.000 ljudi u posljednjih 14 dana.

Prema podacima Evropskog centra za zaštitu i kontrolu bolesti, kumulativna incidencija virusa u zadnjih 14 dana sada je 152 slučaja na 100.000 stanovnika, ispred Malte (119), Rumunjske (88) i Francuske (54).

Regionalne vlasti su, u pokušaju da suzbiju epidemiju, ponovno nametnule ograničenja u radu noćnih klubova, a Madrid, Katalonija i Baskija su pokrenule masovni program testiranja kako bi identificirali i izolirali asimptomatske prenositelje virusa. Ministri za zdravstvo ističu kako je nagli porast broja inficiranih rezultat povećanog testiranja i tvrde kako ta zemlja još uvijek ne ulazi u “drugi val” epidemije. Zdravstvene vlasti su saopćile kako prate više od 1.000 aktivnih žarišta od kojih su većina tri ili više povezana slučaja raširena u različitim domaćinstvima.

Društvena okupljanja stoje iza 43 posto klastera, a oko 20 posto se inficiralo na radnim mjestima.

U nekim područjima izvan kontrole

Od ukidanja restriktivnih mjera krajem juna Španjolska se muči s kontrolom stope zaraženosti, unatoč obveznom nošenju maski i drugih restrikcija.

“Povećani broj testiranja rezultirao je i skokom u broju otkrivenih infekcija. Otkrivamo većinu onoga što je vani. Ne bih rekao 100 posto, ali između 60 i 70 posto”, rekao je na konferenciji za novinare Fernando Simon, dodajući da je ta vrijednost bila nešto ispod deset posto tokom vrhunca u martu i aprilu, prenijela je novinska agencija Reuters.

Vlasti ističu da bolnice još nisu pod velikim pritiskom, ali da je neko medicinsko osoblje počelo osjećati pritisak, posebno u Madridu, koji je u posljednjih sedam dana otkrio 9.430 slučajeva, više nego bilo koja druga regija. Unatoč raširenim bojaznima da će priljev ljetnih turista poslužiti kao vektor zaraze, Simon je rekao da su u protekloj sedmici potvrđeno samo 163 uvezena slučaja.

“Na nacionalnoj razini na možemo reći da je virus izvan kontrole iako u nekim područjima možda i jeste”, kazao je Simon.

List El País je razgovarao s nekoliko stručnjaka iz brojnih različitih područja kako bi istražio razloge novog porasta broja zaraženih i moguće izlaze iz tog problema. Odgovori se kreću od lošeg upravljanja postupkom deeskalacije i nedostataka u sistemu praćenja, do neusklađenosti mjera prevencije od strane građana.

Ako se želi izbjeći novo zaključavanje, smatraju, treba poboljšati upravljanje podacima i treba brže interferirati u svim žarištima, potrebni su brži dijagnostički testovi i više traženja kontakata.

Posljednjih mjeseci stalno se govori o ovoj formuli, ali administracija je nije uspjela primijeniti, navodi ovaj španjolski list.

Vlasti nekih evropskih zemalja izdale su upozorenja svojim državljanima da ne putuju u Španjolsku. Austrijski turisti će tako po povratku u zemlju morati na granici pokazati negativan PCR test na korona virus ili ići u 14-dnevnu karantenu sve dok ne budu testirani.

Njemačka je prošle sedmice proglasila cijelu Španjolsku rizičnim područjem, a njemačke državljane koji se vrate iz Španjolske čeka ista procedura kao i austrijske. Inače, njemačke vlasti smatraju rizičnim područjima zemlje koje u sedam dana registriraju više od 50 infekcija SARS-CoV-2 na 100.000 stanovnika. Ujedinjeno Kraljevstvo je još ranije napravilo isti potez.

Arancha Gonzalez Laya, španjolska ministrica vanjskih poslova, kazala je kako su nova žarišta norma i da nema iznimki ni u Španjolskoj niti u bilo kojoj drugoj zemlji Evropske unije.

“Svaka zemlja poduzima mjere za borbu protiv COVID-a ... za koje smatra da su potrebne da bi zaštitile svoje građane. Mi ne dovodimo u pitanje mjere koje druge zemlje poduzimaju”, kazala je za Reuters.

Vlasti u Madridu su u petak, 21. avgusta izdale preporuku stanovništvu u područjima gdje je registriran veliki broj zaraženih da ne izlaze iz kuća, nakon što je četvrti dan zaredom u cijeloj zemlji registrirano više od 3.000 slučajeva, od čega blizu trećine novih slučajeva u Madridu.

Na stanovništvo se urgira da izbjegava nepotrebna putovanja i sastanke. Obavezna naredba nije izdana jer su vlasti procijenile da situacija u španjolskoj prijestolnici nije alarmantna kako bi se povukao takav potez. Madridski odjel za obrazovanje je, nakon više sedmica procjena, odlučio da neće biti moguć potpuni povratak učenika u klupe u septembru te da će se nastava odvijati mješovito, dijelom u školama, dijelom putem interneta. Ipak, lokalne regionalne vlade imaju ovlasti u obrazovanju, ali će centralna vlada uskoro objaviti nacionalne smjernice kako bi nastava trebala izgledati.

Nastavnici u Madridu već su za septembar najavili štrajk zbog nedostatka resursa i nezadovoljstva mjerama sigurnosti.

Turisti dobrodošli, otvoreni i bordeli

Ministarstvo inkluzije, socijalne sigurnosti i migracija objavilo je da je više od polovice poduzeća tokom vrhunca pandemije i prije ukidanja mjera ograničenja bilo zatvoreno.

Prema zvaničnim podacima, krajem jula je u zemlji radilo 1.282.346 firmi ili 91.240 manje nego u februaru, prije uvođenja restriktivnih mjera. Najteže pogođen je sektor obrazovanja gdje je zatvoreno oko 22,6 posto poduzeća, te u zemljoradnji i ribarstvu gdje je zatvoreno 15,2 posto firmi.

Prema podacima španjolskoga Nacionalnog statističkog ureda objavljenih 24. avgusta, broj stranih turista u hotelima je iznosio oko 1,1 milion, što je oko šestine prošlogodišnjeg broja. U junu 2020. hoteli su registrirali oko 115.000 stranih turista, dok je u istom razdoblju 2019. registrirano 6,45 miliona. Ova zemlja godišnje broji više od 80 miliona stranih posjetitelja i druga je najposjećenija zemlja Evrope nakon Francuske.

Istovremeno, registrirano je oko 3,2 miliona domaćih turista. Do sad je turizam donosio oko 12 posto bruto nacionalnog dohotka. Većina hotela je ovog ljeta otvorila nešto više od 50 posto kapaciteta iako su hoteli smanjili cijene za u prosjeku 8,2 posto. Broj noćenja je u prvih sedam mjeseci ove godine manji za više od 70 posto.

Četvrtina ovogodišnjih turista su Nijemci, no i njihov broj je opao za gotovo 80 posto, a Britanaca za više od 90 posto, s tim što su vlasti tih zemalja posljednjih sedmica pozvale državljane da se vrate u zemlju inače će se suočiti s obveznom karantenom i testiranjem na SARS-CoV-2.

Španjolska državna ministrica za jednakost Irene Montero je 21. avgusta pozvala regionalne vlasti da narede zatvaranje bordela kako bi se spriječilo izbijanje novih žarišta korona virusa, sedmicu nakon što su vlade uvele restrikcije za noćne klubove kao i druge mjere ograničenja. Bordeli u Španjolskoj legalno posluju u sivoj zoni. Naime, prostitucija se tolerira dok su seksualna eksploatacija i svodništvo zabranjeni tako da brojni bordeli posluju kao hoteli ili drugi smještajni objekti.

Nekoliko žarišta korona virusa povezano je s takvim objektima pa mediji izvještavaju da vlasti razmatraju i kriminalizaciju prostitucije ili neki vid zakonske zaštite za seksualne radnike.

XS
SM
MD
LG