Dostupni linkovi

Rusija i Jukos pred Evropskim sudom


Predstavnici Rusije čekaju početak procesa
Predstavnici Rusije čekaju početak procesa
Evropski sud za ljudska prava počeo je danas saslušanje po tužbi bivšeg ruskog naftnog giganta Jukosa (Yukos) protiv ruske vlade.

Čelnici Jukosa optužuju ruske vlasti da su ovu kompaniju, koristeći se nelegalnim metodama, izbacile iz posla sa naftom. Oni traže 98 milijardi dolara odštete, što je najveći odštetni zahtev u u 50-godišnjoj istoriji suda.

Današnje ročište je prvi put, od kako je Jukos pre šest godina podneo žalbu, da su obe strane prisutne na suđenju.

Nekadašnja najveća ruska naftna kompanija proglasila je stečaj 2006. godine posle zahteva za plaćanjem poreza u iznosu od nekoliko milijardi dolara za koji rukovodioci Jukosa kažu da je trebalo da služi kao kazna Mihailu Hodorovskom zbog njegovih političkih ambicija.

Hodorkovski je već sedam godina u zatvoru po presudi za izbegavanje poreza i pljačku.

Skeptici kažu da bivši Jukosovi akcionari imaju male šanse da nadoknade svoje gubitke nastale u stečaju jer je kompanija već dugo mrtva.

Ali drugi su optimistični da sud u Strazburu, koji je u prošlosti doneo brojne odluke protiv Rusije, ni ovoga puta neće izbegavati da kazni Kremlj.

Obavezujuća odluka

Bivši potpredsednik Jukosa Aleksandr Temerko, koji sada živi u Londonu, kaže da je sudska odluka da prihvati slučaj dobra za Yukos:

"Evropski sud je već odlučio da je ova žalba prihvatljiva. I ono što će Evropski sud za ljudska prava razmotriti je optužba da su zakon koji je primenjen i pritisak koji je vršen na Jukos politički motivisani. Osnovni princip pravne procedure je prekršen.“

Između ostalog, Evropski sud će razmotriti i žalbe Jukosa na povrede prava tokom suđenja Jukosu i Hodorovskom i tokom prodaje njihove glavne proizvodne jedinice, Juganskneftegaz.

Odluke Evropskog suda za ljudska prava su obavezujuće za sve članice Saveta Evrope, uključujući Rusiju, i ruska vlada će morati da plati odštetu ako bude proglašena krivom.

Sud je 2007. proglasio Rusiju krivom za kršenje prava Platona Lebedeva, poslovnog partnera Hodorovskog, prilikom njegovog hapšenja i naložio vladi da plati malu kaznu.

Saslušanje u Strazburu odloženo je dva puta prethodnih nedelja nakon što se ruski zvaničnici nisu pojavili na sudu, što po nekim posmatračima ukazuje na uznemirenost u Moskvi.

Finansijski ekspert Andrei Sotnik kaže da bi, ako sud donese odluku protiv Rusije i proglasi je krivom za ilegalno rasturanje Jukosa zarad sopstvene koristi, to moglo da uključi vrh ruske vlasti, verovatno i neke ljude izvan Rusije:

"Može se pretpostaviti da su korisnici rasturanja Jukosa niz pojedinaca i kompanija, uključujući vrh ruskog vladinog i nevladinog rukovodstva. Uveren sam da će sudu u Strazburu biti predstavljeni dokazi o tome ko je imao koristi od Jukosove propasti, i koje su sume ili nagrade oni primili. I siguran sam da ove kompanije i pojedinci neće svi biti iz Rusije.“

Evropski sud za ljudska prava napraviće pauzu današnjeg kratkog saslušanja i očekuje se da će odluku doneti u narednim nedeljama.
XS
SM
MD
LG