Dostupni linkovi

Na kancelariji Inicijative mladih ispisane parole o Mladiću


Parole u znak podrške osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na ulaznim vratima kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u centru Beograda, 11. novembar 2021.
Parole u znak podrške osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na ulaznim vratima kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u centru Beograda, 11. novembar 2021.

U noći između 10. i 11. novembra na ulaznim vratima kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u centru Beograda ispisane su parole podrške osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Crnim sprejom ispisano je „Ratko Mladić srpski heroj“ i „Ratko Mladić junak“.

Mladić je kao komandant vojske bosanskih Srba pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

„Nakon završetka umivanja spomenika Ratku Mladiću u Njegoševoj, nekoliko mladića je ostavilo ove poruke na kancelariji“, navedeno je na Tviter nalogu Inicijative.

Dodaje se da je policija izvršila uviđaj i naložila komunalnim službama da očiste ove grafite.

„Javno sada pozivamo sve nadležne službe, da prvo očiste mural u Njegoševoj ulici, a Inicijativa će svoje dvorište očistiti, kao i uvek“, poručila je ova nevladina organizacija.

Pristalice Ratka Mladića su 10. novembra oprale od farbe mural ovog osuđenog ratnog zločinca koju je bacio funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije.

„Ništa nam neće skrenuti pažnju sa najvažnije teme - borbe protiv slavljenja ratnih zločinaca kao heroja“, poručeno je iz YIHR nakon što su njihove prostorije išarane parolama o Mladiću.

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava nameravali su da 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, prekreče mural Ratka Mladića, ali je policija zabranila njihovo okupljanje.

Obrazloženje je bilo da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba (pristalica i protivnika najavljenog skupa) i narušavanja javnog reda i mira.

Mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu nepoznati građani su više puta precrtavali i šarali u znak protesta, ali je on brzo vraćan u prvobitno stanje.

Aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović su 9. novembra gađale jajima mural nakon čega su privođene.

Sutradan je Đorđe Žujović, funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije, bacio farbu na mural, koju su Mladićeve pristalice istog dana oprale.

Mladićev lik stoji gotovo četiri meseca na fasadi zgrade na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

Nepoznati autor ga je naslikao krajem jula ove godine, mesec dana nakon što je sud u Hagu 8. juna potvrdio doživotnu zatvorsku kaznu Ratku Mladiću.

XS
SM
MD
LG