Dostupni linkovi

Yahoo tvrdi da su žrtve od 'države sponzorisanog aktera'


Internet pretraživač Yahoo, objavio je da su hakeri, kako tvrde, pod „sponzorstvom države“ ukrali 500 miliona naloga njihovih korisnika u do sada najvećem sajber napadu u istoriji virtuelnog svijeta.

U ovom poduhvatu iz, Yahoo-ve mreže iz 2014., ukradene su lične informacije uključujući imena i emailovi, brojevi telefona, kao i „nešifrovana sigurnosna pitanja i odgovori“.

Potvrđeno je da istragu vodi američki Federalni istražni biro (FBI).

Tehnološki gigant Yahoo je objavio da je interna istraga zaključila da su „određene informacije o korisničkim nalozima pokradene“ i da se to dogodilo 2014., ali je tek sada objelodanjeno. Tvrde da je hakerski napad izveden od „države sponzorisanog aktera“ ali nijesu naveli ime države na koju sumnjaju.

FBI je potvrdio da istražuju slučaj, a Yahoo je saopštio da sarađuju sa sužbama za provođenje zakona.

Mediji su u međuvremenu objavili tvrdnje neimenovanih američkih obavještajnih zvaničnika koji su rekli da vjeruju da je napad sponzorisala neka država, budući da postoji sličnost sa ranijim hakerskim napadima za koje su tragovi vodili do ruskih obavještajnih agencija ili hakera koji su radili po njihovim direktivama.

Sa druge strane, poznati američki stručnjak za šifrovanje Bruce Schneier, medijima je rekao da još uvjek ostaje nejasno kakav će uticaj ova, najveća krađa podataka na internetu, imati na sam Yahoo i njegove korisnike.

U četvrtak je Yahoo pozvao svoje korisnike da promijene lozinike, ako ih nijesu mijenjali od 2014., ali nijesu to izričito zahtijevali.

Šta je sve u ukradenoj bazi podataka

Ukradena baza podataka vjerovatno sadrži imena, email adrese, brojeve telefona, datume rođenja i kriptirane lozinke, ali je dobra vijest da je vrlo moguće da ne uključuje i nezaštićene passworde, podatke o platnim karticama ili informacije o bankarskim računima, saopštila je ova internet kompanija.

BBC navodi da je vijest o mogućem velikom napadu na neku tehnološku kompaniju procurila u avgustu, kada je haker pod imenom „Mir“ navodno pokušavao da proda informacije o 200 miliona Yahoo naloga.

U četvrtak je Yahoo potvrdio da je upad mnogo veći nego što se prvobitno mislilo.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kako kaže Dave Lee, tehnološki izvještač BBC iz San Franciska, prioroda ukradenih informacija nekako je čudna, jer ne uključuje podatke o plaćanju ili nešifrovane lozinke, što je dobro. Ali lanac događaja koji je vodio do ove objave bez presedana otvorio je neka neugodna pitanja za Yahoo.

Zašto im je trebalo toliko dugo da potvrde hakerski napad i njegov obim? Zašto im je trebalo toliko dugo da kažu svojim korisnicima i da ih pozovu da se zaštite?

Lee ukazuje da su napadi koje sponzorišu države tipični za političke ciljeve ne i finansijske dobitke. Zbog čega su onda ukradeni detalji prodavni online? Kakvi su dokazi da je napad bio pod državnim sponzorstvom?

Moguće posljedice ćutanja o krađi od 2014.

Kompanija Verizon koja je kupila Yahoo, saopštila je da im je tek prije nekoliko dana saopšteno za hakerski upad i krađu i oni pri tom kažu da imaju „ograničene informacije“ o događaju.

Tehnološki izvještač BBC na kraju pita zašto je Marissa Mayer, izvršna direktorica koja je predsjedavala za vrijeme loših poslovnih aranžmana i sada najvećeg upada u istoriji interneta, još uvjek na čelu kompanije?

U julu je Yahoo prodat američkom telekom gigantu Verizon za 4,8 milijardi dolara.

Ta je kompanija je za BBC rekla da zbog ograničnih informacija nijesu u mogućnosti da komenatrišu napad.

Nikki Parker, potpredsjednica kompanije za bezbjednost Covata, rekla je da će Yahoo "vjerovatno biti podvrgnut intenzivnoj istrazi regulatora, medija i javnosti i da je to normalno. Korporacije ne smiju sakrivati povredu podataka i moraju pokazati da su posvećene rješavanju problema“.

Parker je dodala: “Nadajmo se da se mastilo osušilo na ugovor sa Verizonom”.

Jedno od ključnih pitanja za sve je, od kada je Yahoo znao da je došlo do upada u njihov sistem 2014.

“Zaista je zabrinjavajuće da je upad iz 2014. toliko dugo vremena bio nedetektovan,“ rekao je profesor Alan Woodward sa Univerziteta Surrey.

Takođe je iznenađujuće da je za javnu objavu bilo potrebno toliko vremena”, rekao je profesor Woodward.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG