Dostupni linkovi

Ceremonija dodjele Nobelove nagrade bez dobitnika


Nagrada za Liu Xiaoboa je ostavljena u njegovoj praznoj stolici, 9. decembar 2010. godine
Nagrada za Liu Xiaoboa je ostavljena u njegovoj praznoj stolici, 9. decembar 2010. godine
Priredila: Ena Stevanović

U Oslu je u petak održana ceremnija dodjele Nobelove nagrade za mir koja nije uručena njenom dobotniku kineskom disidentu Liu Xiaobou, pošto kineske vlasti nisu dozvolile ni njemu ni članovima njegove porodice da napuste zemlju.

Umjesto dobitnika, na praznoj stolici bio je postavljen veliki portret Liua, koji trenutno izdržava 11-godišnju kaznu zatvora u Kini zbog "subverzivnog djelovanja".

Ovo je prvi put nakon 1935. godine, kada su nacisti spriječili nobelovca Carla von Ossietzkog da preuzme nagradu, da se laureat ili član njegove bliske obitelji nije pojavio na dodjeli.

U Pekingu su oštro reagovali zbog dodjele nagrade Xiaobou tvrdeći da je ta odluka Nobelovog komiteta "politički motivisana".
Thorbjoern Jagland govori na ceremoniji u Oslu, 10. decembar 2010.


Sekretar Nobelovog komiteta, Tjornborn Jangland, na svečanoj ceremoniji u Oslu, je rekao da Xiaobo nije učinio ništa loše i mora biti oslobođen, obrazlažući da je on nagrađen kao simbol dugodišnje nenasilne borbe za ljudska prava.

Jangland je naglasio da Kina mora biti spremna na kritiku, i da će se kao jedna od vodećih zemlja svijeta razvijati još bolje ukoliko bude poštovala ljudska prava.

Dodjeli Nobelove nagrade za mir nisu prisustvovali diplomatski predstavnici Kine, te još 17 država svijeta.

Nagrade je izazvala bijes u Kini koja je jutros uhapsila više disidenata, i onemogućava pristup svjetskim mjedijima. Kao odgovor na Nobelovu nagardu za Lija, oni su ustanovili sopstvenu Konfučijevu nagradu.

Ujedinjene nacije i američki Kongres pozvali su u petak Kinu da oslobodi Lija, koji služi jedanaesto godišnju zatvorsku kaznu od katoličkog božića prošle godine. Osuđen je zbog "podrivanja državne moći" .


“Trn u oku” kineske vlade

Liu Xiaobo, najistaknutiji kineski disident, je “trn u oku” kineske vlade još od 1989. godine kada se kao student priključio štrajku glađu nekoliko dana prije nego što je vojska srušila pokret za demokratiju.
Kina - Disident Liu Xiaobo i njegova supruga Liu Xia poziraju za album svoje porodice, bez datuma

Kada mu je u oktobru dodijeljena Nobelova nagrada za mir, Liu je već bio u zatvoru služeći jedanaestogodišnju kaznu zbog kampanje za političku slobodu koju je pokrenuo prošlog Božića.

Liu je jedan od najžešćih kritičara kineskog jednopartijskog sistema i njegovi javni komentari su vrlo često znali razbjesniti kinesku vladu koja insistira na tome da je Kina država u kojoj vlada zakon i u kojoj se poštuju sva ljudska prava i slobode.

Jedan je od organizatora peticije “Charter 08” koja se oslanja na poznatu peticiju “Charter 77” kojom se 1977. godine pozivalo na političku reformu i poštivanje ljudskih prava u komunističkoj Čehoslovačkoj.

Liu-jeva supruga, Liu Xia je izjavila da njen suprug želi posvetiti ovu nagradu svima koji su pali u krvavoj borbi za demokratiju 1989.godine na trgu Tiananmen.

“Rekao je da posvećuje nagradu svim žrtvama 4.juna 1989. godine,”
kaže Liu Xia koja je u kućnom pritvoru te je spriječena da napusti zemlju kako bi prisustvovala ceremoniji dodjele Nobelove nagrade.

Malo strpljenja

Liu je prošle godine mirno saslušao presudu suda u Pekingu koji ga je proglasio krivim za “iniciranje subverzije” te za učešće u organiziranju peticije i kritičke eseje protiv Komunističke partije koje je objavljivao na internetu. Nije imao pravo da uloži bilo kakvu žalbu na presudu.

Njegov slučaj je privukao pažnju vlada svih zapadnih zemalja, ali i aktiviste za borbu za ljudska prava kako u Kini tako i u ostatku svijeta.

“On je uvijek govorio sve što mu je na pameti“
, rekao je Pu Zhiqiang, ugledni pravnik i Liu-jev bliski prijatelj i dodao kako ne misli da će dodjela Nobelove nagrade Xiaobu imati ikakvog utjecaja na poštivanje ljudskih prava u Kini.

"Ipak, vjerovatno će podstaći više ljudi da se bore za ove vrijednosti kako najbolje znaju", kaže on.

Liu Xia: Rekao je da nagradu posvećuje svim žrtvama Tjenanmena 4.juna 1989. godine

Ovo Liu nije prvo iskustvo sa zatvorom. Ovaj nekadašnji profesor književnosti je proveo dvadeset mjeseci u zatvoru nakon što je vojska srušila proteste na trgu Tiananmen te je nakon toga bio tri godine u radnom kampu i kućnom pritvoru.

Ohrabrena svojom jakom ekonomijom i krizom koja je zadesila ostatak svijeta, Kina strogo kažnjava svaku kritiku i kontrolira svoje političke aktivnosti. Sud koji kontrolira vladajuća Komunistička partija vrlo rijetko daje oslobađajuće presude, posebno u politički osjetljivim slučajevima.

U Liu-jevoj presudi se navodi da je “njegov cilj bila subverzija narodno demokratske diktature i socijalističkog sistema. Efekti su maligni, a on je najveći kriminalac.”

Međutim, uprkos ovakvim stavovima i organiziranoj sabotaži od strane Kine, dvije trećine zemalja zvanica je potvrdilo svoj dolazak na današnju ceremoniju na kojoj će, uz čitanje njegovih stihova, Liu Xiaobu biti dodjeljena Nobelova nagrada za mir.
XS
SM
MD
LG