Dostupni linkovi

Kineski lider u Francuskoj na početku evropske mini turneje


Kineskog predsjednika Xi Jinpinga dočekao je francuski premijer Gabriel Attal, Pariz, 5. maj 2024.
Kineskog predsjednika Xi Jinpinga dočekao je francuski premijer Gabriel Attal, Pariz, 5. maj 2024.

Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao je 5. maja u Pariz, gdje se njegov francuski kolega Emmanuel Macron namjerava založiti za međudržavni trgovinski reciprocitet i traženje rješenja za rat u Ukrajini, u kome Kina nastavlja da pokazuje podršku Rusiji.

Vraćajući se prvi put u Evropu od 2019. godine, predsjednik Kine je organizirao mini turneju u znaku diplomatske ravnoteže. Kineskog predsjednika je na aerodromu u Parizu dočekao francuski premijer Gabriel Attal.

Poslije državne posjete Francuskoj, koja već godinu traži od njega da iskoristi utjecaj i "urazumi" Rusiju, kineski predsjednik putuje u Srbiju i Mađarsku, dvije zemlje koje su, kako piše AP, bliske Moskvi.

Na početku posjete Francuskoj, kineski predsjednik poručio je u izjavi za medije da želi surađivati s međunarodnom zajednicom u pronalaženju načina za rješavanje sukoba izazvanog ruskom invazijom na Ukrajinu.

"Nadamo se da će se mir i stabilnost brzo vratiti u Europu i namjeravamo raditi s Francuskom i cijelom međunarodnom zajednicom u pronalaženju dobrih puteva za rješavanje krize", navodi se u njegovoj izjavi koju je prenio "Le Figaro", a u kojoj je istaknuo da Kina "nije niti jedna strana niti sudionik" u sukobu, prenosi AFP.


Xi Jinping koji dolazi na proslavu 60 godina francusko-kineskih diplomatskih odnosa, u ponedjeljak će imati sastanak sa Macronom, koji se nedavno savjetovao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o evropskom pristupu Kini.

Sastanku dvojice predsjednika će prisustvovati i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, a bit će razgovarano o trgovinskih sporovima.

Evropska unija (EU) je posljednjih mjeseci povećala istrage o kineskim državnim subvencijama za nekoliko industrijskih sektora, posebno za električna vozila, čiji su proizvođači osumnjičeni za narušavanje konkurencije.


Macron je u nedjelju u intervjuu za list "La Tribune du dimanche" rekao da EU nema jednoglasan stav o strategiji koju treba usvojiti jer "određeni akteri i dalje vide Kinu kao tržište mogućnosti" dok ona "uveliko izvozi u Evropu".

Francuski predsjednik objavio je da se zalaže za "bolju zaštitu nacionalne sigurnosti, odbranu interesa i postizanje reciprociteta", a od Kine želi osigurati da odbije podršku ruskom ratu u Ukrajini.

Oko 2.000 ljudi, uglavnom predstavnika tibetanske zajednice u Francuskoj, okupilo se u nedjelju u Parizu da osudi posjetu kineskog predsjednika Francuskoj.

"Zaustavite prijetnju Tajvanu, zaustavite represiju u Hong Kongu, zaustavite podršku Putinu, zaustavite miješanje u Francuskoj", pisalo je na velikom transparentu na skupu na Trgu Republike, tradicionalnom mjestu za demonstracije u glavnom gradu Francuske.

Tibet je stoljećima bio u periodima nezavisnosti i u periodima pod kontrolom Kine. Peking je preuzeo kontrolu tim područjem u oktobru 1950. godine.

XS
SM
MD
LG