Dostupni linkovi

Osam godina poslije: Al Kai'da oslabljena ali se ne predaje


Teroristički napadi 11. septembra 2001. godine su bili serija koordiniranih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država koji su se dogodili u utorak, 11. septembra 2001. godine. Prema zvaničnom izvještaju 911 Komisije, 19 osoba u službi Al-Kaide, mreže militantnih islamističkih organizacija, je otelo četiri američka aviona.

Dva su udarila u Svjetski Trgovački Centar (STC) na Manhattan-u u New York-u, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila. Treći avion je udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u općini Arlington, državi Virginiji. Četvrti avion se srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pensilvaniji 130 km istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.

Žrtve se broje u hiljadama: 265 u četri aviona, 2,595 uključujući i 343 vatrogasca, 23 njujorških policajaca i 37 policajaca u Svjetskom trgovinskom centru, i 125 civila i vojnog osoblja u Pentagonu. Najmanje 2,985 osoba je ukupno poginulo.


Ron Synovitz, novinar servisa na engleskom jeziku Radija Slobodna Evropa, je analizirao stanje Al Qaede osam godina nakon njenog napada na Sjedinjene Američke Države koji je natjerao bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha da pokrene "Rat protiv terora" u Afganistanu i invaziju Iraka.


Oslabljena Al Qaeda je evoluirala od 11. septembra

Širom prihvaćeno mišljenje oko Al Kai'de je da je teroristička mreža toliko oslabljena od 2001. da više ne predstavlja najveću svjetsku terorističku opasnost.

Ipak, osam godina nakon terorističkih napada 11. septembra na Sjedinjene Američke Države, sudbina vođe Al Kai'de ostaje nepoznata. Eksperti također i dalje upozoravaju na terorističke ćelije ili na povezane grupe koje je insipirisala Al Kai'dina ideologija globalnog džihada.

"Al Kai'da kakvom je zamišljamo u vezi sa napadom od 11. septembra nije ista Al Kai'da danas. Postoje ćelije koje su voljne izvesti stravične terorističke akte. Ipak, to ne znači da one rade pod istim vođstvom ili u istoj organizacijskoj strukturi. Mi se još uvijek suočavamo sa prijetnjom. Ta prijetnja znači da je potrebna samo mala ćelija ili mali broj ljudi da bi se izvršio strašan teroristički napad u bilo kojem dijelu svijeta," rekla je Maha Azzam, saradnica u Programu za Bliski Istok i Sjevernu Afriku u londonskom institutu Chatham House.

Britanski premijer Gordon Brown je rekao u decembru da tri četvrtine najozbiljnijih teorističkih planova koje su istraživale britanske vlasti imaju veze sa vođama Al Kai'de u Pakistanu. Pakistanki diplomati međutim odbijaju ovu optužbu i kažu da Velika Britanija treba preuzeti odgovornost za razloge koji vode britanske muslimane ekstremizmu.

Dokazi sugeriraju da Al Kai'da još uvijek nastoji organizirati terorističke napade globalnih proporcija sa teritorije Pakistana -- prije samo tri godine -- dijeleći instrukcije preko saradnika koji su voljni da putuju iz i u Pakistan da prenesu plan.

Očigledan primjer je ovosedmična presuda trojici članova britanske Al Kai'da za plan iz 2006. godine da napadnu sedam prekookenaskih aviona. Britanski i američki obavještajci kažu da je istraga otkrila direktne veze između militantnih britanskih muslimana i vođa Al Kai'de u Pakistanu.

Istraživanja pokazuju da je Al Kai'da postala vrlo vješta u proteklih osam godina u korištenju Interneta za komuniciranje i davanje uputstava unutar svoje mreže pomoću šifri i kodiranog jezika koji potiče iz Islamske teologije i istorije.

Nigel Inkster, direktor odjela za Transnacionalne prijetnje i politički rizik u Međunarodnom institutu za strateške studije, kaže da on misli da da se vođe Al Kai'de kriju na granici Afganistana i Pakistana, uglavnom u pakistanskim plemenskim područjima.

Bin Laden je najvjerovatnije živ

Inkster ipak smatra da su pojačane aktivnosti pakistanskih snaga u tim područjima, zajedno sa američkim obavještajnim i napadima bespilotnim letjelicama, učinile da dirigovanje operacijama Al Kai'de postane mnogo teže.

"Mnogo je realnije sada gledati na Al Kai'du kao na manje terorističku organizaciju a više pokret -- organizaciju kao služi kao ideološki kišobran za različite grupe koje su podijeljene i decentralizirane," rekao je Inkster.

Azzam smatra da male grupe pokušavaju preuzeti vođstvo Al Kai'de i centralizirati aktivnosti -- od grupe u Sjevernoj Africi koja se naziva "Al Qaeda u Islamskom Magrebu" do ranije ove godine udruženih saudijskih i jemenskih podružnica koje se sada nazivaju "Al Kai'da na Arapskom poluotoku".

Kao i većina ekspereta, Inkster misli da je Osama bin Laden najvjerovatnije još živ i da širi ideologiju putem video i tonskih poruka.

"I mislim da je on još u graničnom pojasu u pakistanskim plemenskim područjima i da živi u uslovima u kojima sumnjam da ima mogućnost svakodnevne kontrole nad operacijama Al Kai'de. Mislim da je za njega preživljavanje sada ključna stvar," rekao je Inkster.

Sa ili bez bin Ladena, smatra Rahul Bedi, dopisnik za Južnu Aziju za britanski časopis Jane's Defence Weekly, bilo bi pogrešno potcijeniti sposobnost Al Kai'de da nastavi organizovati globalne terorističke napade sa pakistanske teritorije.

"Al Kai'da je i dale vrlo prisutna. Njena sposobnost da izvede napade kao što je onaj 11. septembra je možda trenutno. Ja mislim da ona postaje sve jača i da se pregrupiše. U mjesecima i godinama pred nama ona može biti sve opasnija," rekao je Bedi.
XS
SM
MD
LG