Dostupni linkovi

Teniski šampion Boris Becker osuđen na dvije i po godine zatvora zbog utaje


Bivši njemački teniser Boris Becker puši cigaru tokom ceremonije zatvaranja 15. kubanskog festivala cigara u Havani, 2. marta 2013.

Bivši šampion Wimbledona Boris Becker osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog skrivanja imovine i kredita u vrijednosti od 2,5 miliona funti kako bi izbjegao plaćanje dugova.

54-godišnji šestostruki Grand Slam šampion proglašen je krivim po četiri tačke optužnice prema Zakonu o nesolventnosti.

Slučaj se fokusirao na Beckerov bankrot u junu 2017. koji je rezultat neotplaćenog kredita od više od 3 miliona funti na njegovom luksuznom imanju na Majorci u Španiji.

Sudija Deborah Taylor rekla je da nije pokazao kajanje ili prihvatanje krivice.

Osvrćući se na Beckerovu prethodnu osudu za utaju poreza u Njemačkoj 2002. godine, ona je rekla Beckeru: "Nisi se obazirao na upozorenje koje si dobio i šansu koja ti je data uslovnom kaznom i to je značajan otežavajući faktor... Vi ste... nastojali da se distancirate od svog bankrota".

"Dok prihvatam vaše poniženje kao dio postupka, poniznosti nije bilo".

Ranije ovog mjeseca, nakon otprilike dvije sedmice saslušanja dokaza, porotnici su proglasili Beckera krivim za uklanjanje imovine, dvije tačke za neotkrivanje imovine i prikrivanje duga.

Oslobodili su ga po dodatnih 20 tačaka optužnice, uključujući devet tačaka za propust da preda svoje teniske trofeje i medalje, uključujući dvije sa Wimbledona.

Beckerov advokat Jonathan Laidlaw QC rekao je na sudu da je "spast teniske zvijezde" ostavila "njegovu reputaciju u dronjcima".

Rekao je: "Boris Beker bukvalno nema ništa, a takođe nema šta da pokaže za ono što je bilo najsjajnije tokom sportske karijere i to se ispravno naziva tragedijom".

"Ovi postupci su u potpunosti uništili njegovu karijeru i uništili svaku daljnju perspektivu zarade".

XS
SM
MD
LG