Dostupni linkovi

WikiLeaks promijenio adresu


Stranica sajta WikiLeaks u Francuskoj, 03. decembar 2010.
Stranica sajta WikiLeaks u Francuskoj, 03. decembar 2010.
Nakon što je američka domena zabranila kontroverznu internet stranicu, WikiLeaks je promijenio adresu. Predhodnih desetak dana ovaj je portal izazvao svjetsku buru objavljivanjem depeša američkih diplomata.

Wikileaks je ponovno online, sa nove adrese, samo par sati nakon što su im SAD zatvorile staru domenu. Iako je stranica prijavljena u Švedskoj i Francuskoj, adresa joj je švicarska.

Dosadašnji provider WikiLeaksa EveryDNS, ukidanje adrese je obrazložio riječima da hakerski upadi prijete rušenjem još 500.000 drugih stranica, pa su WikiLeaksu morali otkazati gostoprimstvo.

Advokat WikiLeaksa, Mark Stephens prenosi da je osnivač internet portala, Julian Assange izjavio kako su napori za rušenje stranice zapravo napori za ušutkivanje njega samog.
Osnivač sajta Wikileaks Julian Assange na konferenciji za novinare u Ženevi, 04. novembar 2010.

"Netko je, vjerojatno plaćen od države, preuzeo kontrolu nad doslovno stotinama hiljada slabijih računara u cijelom svijetu preko kojih se istovremeno ulazilo na našu stranicu“, kazao je Stephens.

EveryDNS je ukidanjem adrese dodao još jednu kap u skoro prepunoj čaši križarskog rata koji se vodi protiv WikiLeaksa, koji je objavio hiljade američki klasificiranih dokumenata.

Stigao je samo dan nakon Amazon.com sa svojih web servera izbacio kontroverznu stranicu. Amazon je to učinio pod pritiskom Kongresa SAD.

Washington je pozvao na uzbunu nakon što su u javnost procurile diplomatske prepiske, na čiju su potvrdu autentičnosti još čeka. Upućeni međutim tvrde da je Bijela kuća ljuta, i da taj osjećaj još dugo neće splasnuti, s obzirom na sadržaj objavljenog.

U jednom od dokumenata se npr. navode riječi američkog izaslanika Karla Eikenberryja koji za tek izabranog predsjednika Hamida Karzaija kaže da je "paranoičan", "slab" i "pretjerano samouvjeren" vođa.
Britanski "Guardian" u petak je izvijestio da najnovije američke depeše oštro kritiziraju ponašanje britanskih vojnika u Afganistanu

Eikenberry također je izjavio Karzai ne razumiju "većinu osnovnih principa izgradnje države."

Britanski "Guardian", jedan od četiri lista koji dokumentaciju dobijaju direktno od WikiLeaksa, u petak je izvijestio da najnovije američke depeše oštro kritiziraju ponašanje britanskih vojnika u Afganistanu.

Novine tvrde da će dokumenti "izložiti poražavajući prezir za britanski neuspjeh da nametne sigurnost, te njihov preziran odnos prema običnim Afganistancima."
XS
SM
MD
LG