Dostupni linkovi

WikiLeaks objavio tajnu listu američkih strateških tačaka


Internet stranica WikiLeaksa-a, 28. novembar 2010.
Internet stranica WikiLeaksa-a, 28. novembar 2010.
Najkontroverzniji dokument koji je do sada objavila internet stranica WikiLeaks svakako je spisak postrojenja čiji gubitak može kritički utjecati na američku nacionalnu sigurnost.

Lista, koju u ponedjeljak objavljuju i ugledne svjetske novine, obuhvata plinovode, komunikacijske i transportne planove.

U februaru 2009. godine State Department je od svih američkih misija u inostranstvu zatražio da naprave popis postrojenja čiji bi eventualni gubitak mogao utjecati na američku nacionalnu sigurnost.

Kako su spiskovi napravljeni i poslani diplomatskim depešama, tako su stigli i do WikiLeaksa.
Za razliku od opaski kao što su one da je supruga nekog predsjednika sva sastavljena od plastičnih operacija, ili da su ruski premijer i predsjednik Vladimir Putin i Dmitar Medvjedev – Batman i Robin, ove su informacije opasne, ne samo za američku, nego i za svjetsku sigurnost.

Osim plinovoda, saobraćajnica, satelitskih komunikacija i postrojenja značajna za avio-industriju, na spisku su i rudnik Kobalta u Kongu, tvornica seruma protiv zmijskog ujeda u Australiji, postrojenja insulina u Danskoj, i pogon u Edinburghu za proizvodnju dijelova bitnih za podmornica na nuklearni pogon.

"Bankomat za teroriste"

Naravno, ključno pitanje koje donosi i današnji Times, jeste: Je li ovo stvarno popis mogućih meta koje bi mogle biti od koristi terorist?

Prema nekim analitičarima ovo može biti poticaj potencijalnim napadačima, s obzirom da je te objekte američka vlada označila kao vitalno važno.

S druge strane britanski BBC ocjenjuje kako u spiskovima i nema puno novoga, da je u mnogim slučajevima na popisu naveden samo grad, ne i stvarna sdresa.

Osim toga, važni objekti imaju i posebne mjere sigurnosti.

U posljednjim diplomatskim depešama koje su objavljene takođe se otkriva kako je australski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd navodno svojoj američkoj koleginici Hillary Clinton kazao da se Zapad treba pripremiti za primjenu sile protiv Kine ako nešto krene nakrivo“.

Tu je i bilješka o zemljama Perzijskog zaljeva kao "bankomatima za teroriste". Osim Saudijske Arabije, kao izvori financiranja militanata izdvojeni su Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U međjuvremenu u Washingtonu je objavljeno kako SAD pripremaju opsežnu rekonstrukciju diplomatske službe.

Glavni je cilj premjestiti diplomate i funkcionere koji su identificirani u depešema.

Premještajima će biti obuhvaćeni i vojni i obavještajni službenici.
XS
SM
MD
LG