Dostupni linkovi

Australijski ministar smatra SAD odgovornim za objavljivanje depeša


Žena gleda intrenet stranicu WikiLeaks dok je na drugom monitoru fotografija njenog osnivača Julina Assangea, 30. novembar 2010.
Ministar vanjskih poslova Australija Kevin Rudd je u srijedu optužio Sjedinjene američke države da su same krive što su desetine hiljada američkih diplomatskih depeša objavljene na internet stranici WikiLeaks.

Rudd je rekao da objavljivanje depeša nameće pitanje američke sigurnosti i da osnivač WikiLeaksa Julian Assange ne može biti odgovoran zbog američkih propusta.

"Gospodin Assange nije lično odgovoran za neovlašteno objavljivanje 250.000 dokumenata iz američke diplomatske komunikacijske mreže. Amerikanci su odgovorni za to," rekao je Rudd u intrevjuu Reutersu.

Assange, australijski državljanin koji je u utorak pritvoren u Londonu na osnovu švedske potjernice zbog silovanja, je u nekoliko navrata optužio australijsku vladu zbog "sramnog podilaženja" američkim interesima.

Ministar vanjskih poslova Australije Kevin Rudd, decembar 2010.
Australijska premijerka Julia Gillard je objavljivanje dokumenata nazvala "jako neodgovornim" dok je Assange u komentaru objavljenom u listu "The Australian" napisao da njena vlada pokušava da "upuca pismonošu".

Vlada Gillardove se našla u čudnoj situaciji jer je Assangu nakon prethodnih kritika ponudila konzularnu pomoć nakon njegovog zadržavanja u pritvoru.

Rudd, kojeg je Gillard zamijenila u junu, je rekao "da treba postaviti pitanja oko adekvatnosti američkog sigurnosnog sistema i nivoa pristupa tim materijalima."

"Osnovna odgovornost, i samim tim pravna odgovornost, je na osobi odgovornoj za neovlašten pristup."

Assangeov slučaj se u Australiji poredi sa slučajem Davida Hicksa, Australijanca i konvertitata na islam kojeg je Al Kaida obučavala u Afganistanu i koji je nakon hapšenja prebačen u američki vojni zatvor Guantanamo Bay na Kubi gdje je jedno vrijeme bio zatočen bez suđenja.

Nakon što je na vojnom sudu proglašen krivim zbog podrške terorizmu, Hicks je prebačen u Australiji na odsluženje kazne nakon čega je pušten na slobodu.

On je postao jedna vrsta heroje u Australiji zbog široko rasprostranjenog mišljenja da se Amerikanci prema njemu nisu ponijeli pravično.
XS
SM
MD
LG