Dostupni linkovi

Wiesel: Khodorkovsky je žrtva politike


Elie Wiesel, dobitnik Nobelove nagrade za mir
Elie Wiesel, dobitnik Nobelove nagrade za mir
Autor: Elena Vlasenko (Priredila: Mirjana Rakela)

Nobelovac Elie Wiesel započeo je svjetsku kampanju za oslobađanje bivšeg ruskog naftnog magnata Mikhaila Khodorkovskog kojeg su ruske vlasti osudile zbog više kaznenih djela, među kojima je i utaja poreza. Wiesel ističe da je bivši vlasnik Yukosa žrtva politike i politički zatvorenik.

Wiesel: Slučaj Mikhaela Khodorkovskog i Platona Lebedeva pratim već dvije, tri godine. Sve je započelo kada me je posjetila Mikhaelova majka i njegov sin. I supruga i ja smo bili dirnuti, jer je to dvoje ljudi tražilo pravdu za sina i oca. Želimo senzibilizirati i druge ljude. Mislim da smo u tome uspijeli.
Važno je da svi oni koji se bave ljudskim pravima ne zaborave one koji su u zatvoru. Ovaj čovjek je iza rešetaka već dugo vremena. Zato sam molio rusku vladu da ga oslobode. Dugo je u zatvoru.

RSE: Kažete da je Khodorkovsky politički zatvorenik. Kada ste i kako došli do tog zaključka?

Wiesel: Pročitao sam opsežnu dokumentaciju. Činjenice su vrlo jasne. Svima onima koji poznaju situaciju u Rusiji je jasno o čemu se radi. Optužba nema nikakve veze sa zakonom, već s politikom. On je vjerojatno jedini oligarh koji se usudio suprostaviti Putinu. O tome se radi i to je ono što je zabrinjavajuće.

RSE: Da ste sada u Moskvi, da li biste išli na suđenje?

Wiesel: Naravno. Da sam danas u Moskvi prvo što bih uradio bio bi odlazak na sud.

RSE: Analitičari su primjetili da američki predsjednik Barack Obama i njegov gost Dmitrij Medvedev nisu razgovarali o ljudskim pravima tokom nedavnog posjeta ruskog predsjednika SAD-u?

Wiesel: Siguran sam da će na jednom od budućih susreta biti riječi i o ljudskim pravima. Uostalom kada se predsjednik Obama obraća javnosti on se uvijek fokusira na ljudska prava.

RSE: Khodorkovsky i Lebedov su u u zatvoru. Sergei Magnicky je umro u pritvoru. Svakodnevno stižu informacije o kršenju ljudskih prava na južnom Kavkazu. Nažalost, to izgleda nije dovoljno da se Evropa ili Amerika više angažiraju. Kako bi se to moglo promijeniti?

Wiesel: Prije tjedan ili dva tjedna u New Yorku smo imali važan skup. Na tom forumu su se okupili poslovni ljudi. Apelirao sam na njih da u razgovoru sa svojim partnerima lobiraju za oslobođenje Khodorkovskog, ali i pomognu svima onima čija su ljudska prava ugrožena.
XS
SM
MD
LG