Dostupni linkovi

Wieselova poruka Obami


Angela Merkel, Barack Obama, Elie Wiesel i Bertrand Herz
Angela Merkel, Barack Obama, Elie Wiesel i Bertrand Herz
Tokom posjete bivšem koncentracionom logoru Buchenwald, u blizini gradica Weimar, američkog predsjednika Baracka Obamu pratio je, osim Angele Merkel i Elli Wiesel.

Iako protokolom nije bilo predvidjeno, bivši logoraš i dobitnik Nobelove nagrade za mir, obratio se prisutnim reporterima. Obama je naime nakon Wieselove potresne priče o tome kako mu je i gdje umro otac, koji nije prezivio holokaust, odlučio napraviti izuzetak i dati riječ preživjelom logorašu, u to doba tinejdžeru.

"Ovo shvaćam kao dolazak na grob svog oca, iako groba nema. Ali valjda je nebo grob svim stradalima u tom progromu", kazao je na početku svog govora američki nobelovac.

Zamišljajući kako se obraća svom ocu, Wiesel je kazao kako mu nažalost ne može kazati da je svijet naucio lekciju iz II svjetskog rata. Da je svijet ostvario zavjet - da se nikad više ne ponovi.

"Jer da je lekcija naučena, ne bi bilo Kambodže, ne bi bilo Ruande, ne bi se sve ponovilo u Bosni!"
rekao je okupljenima u Buchenwaldu dobitnik Nobelove nagrade za mir, Elli Wiesel.

On se posebnom molbom obratio Baracku Obami da učini sve što je u njegovoj moći da stanu ratovi, ubijanja, proganjanja ljudi, da i na Bliskom istoku napokon zavlada mir.

"Vi ste naša velika nada", kazao je Wiesel Obami, s kojim se inače poznaje i osobno.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se "poklanja svim žrtvama nacizma". Vidno potresena obilaskom logora u kojem je ubijeno oko 50.000, uglavnom Židova tokom II svjetskog rata, obećala je da će njemačke vlasti učiniti sve da se zločin ne zaboravi, a činiti ljudski moguće da svijet bude pravedniji.
XS
SM
MD
LG