Dostupni linkovi

WHO još uvijek ne preporučuje treću dozu vakcina


Trenutni podaci ne ukazuju da su potrebne dodatne vakcine protiv korona virusa, rekla je u srijedu 18. avgusta glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Soumya Swaminathan, prenosi Reuters.

“Na svijetu ima dovoljno vakcina, ali one neće ići na prava mjesta, pravim redosljedom,” rekao je savjetnik WHO-a Bruce Aylward govoreći o dodatnim vakcinama koje daju zemlje sa visokim prihodima.

Dvije doze treba dati najugroženijima širom svijeta prije no što se krene sa davanjem treće doze onima koji su u potpunosti vakcinisani, rekao je Aylward dodajući: “Još smo daleko od toga.”

Iz WHO-a su također rekli da se delta soj širi u dijelovima gdje je stopa vakcinacije niska. “Mnoga mjesta u svijetu gdje je delta u porastu, čak i u zemljama koje na nacionalnom nivou imaju visoku pokrivenost vakcinacije, delta se širi u onim dijelovima sa niskom stopom vakcinacije,” rekla je epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove.

Svjetska zdravstvena organizacija ranije je pozvala na uvođenje moratorija na davanje treće doze vakcine bar do kraja septembra kako bi se riješila ogromna nejednakost u raspodjeli doza između između bogatih i siromašnih nacija. Izrael je u julu počeo da nudi treću dozu stanovnicima preko 60 godina, dok je Njemačka najavila da će je početi nuditi od septembra.

Američki stručnjak za zarazne bolesti i medicinski savetnik predsjednika Joe Bidena Anthony Fauci rekao je da će u SAD biti preporučena treća doza vakcine protiv korona virusa za one sa slabijim imunim sistemom. U Srbiji je od utorka, 17. avgusta, moguća vakcinacija trećom dozom vakcine za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

XS
SM
MD
LG