Dostupni linkovi

WHO: Delta soj upozorenje da se brzo suzbije virus prije nego što mutira u nešto još gore


Zbog širenja delta soja maske su ponovo obavezne u Sjedinjenim Državama
Zbog širenja delta soja maske su ponovo obavezne u Sjedinjenim Državama

Delta soj korona virusa je upozorenje svijetu da brzo suzbije virus prije nego što mutira ponovo u nešto još gore, saopštila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Visoko prenosiv soj virusa, prvi put otkriven u Indiji, sada se raširio na 132 zemlje svijeta.

“Delta je upozorenje: upozorenje da se virus razvija, ali je i poziv na akciju koju trebamo pokrenuti prije nego što se pojave opasnije varijante,” rekao je na konferenciji za medije direktor WHO-a za hitne slučajeve Mike Ryan.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanon Ghebreyesus dodao je da su se do sada pojavila četiri soja virusa, ali da će ih biti i više dok se virus nastavlja širiti. On je također rekao da su se zaraze povećale za 80 posto u posljednje četiri sedmice.

Iako je delta soj potresao mnoge zemlje, Ryan kaže da dokazane mjere za kontrolu prenošenja virusa još uvijek funkcionišu, naročito fizičko udaljavanje, nošenje maske, higijena ruka i izbjegavanje provođenja dužeg perioda u zatvorenom, slabo prozračenom prostoru.

“One zaustavljaju delta soj, naročito kada dodate vakcine,” rekao je Ryan.

Ryan je također rekao da je virus sve brži.

“Plan još uvijek funkcioniše, ali moramo implementirati i izvršiti naš plan igre mnogo efikasnije no što smo to ikada radili.”

WHO je također u više navrata pozivao na ravnomjernu distribuciju vakcina. Prema mjerenju AFP-a do sada je širom svijeta dato više od četiri milijarde vakcina.

U zemljama koje je Svjetska banka kategorizirala kao zemlje sa visokim prihodima, dato je 98 doza na 100 ljudi. Ta brojka pada na 1,6 na 100 osoba u 29 zemalja sa niskim prihodima.

Da su četiri milijarde doza podjednako raspoređene osobama starijim od 60 godina “u osnovi smo mogli dati dvije doze svima sa najvećim rizikom” rekao je Bruce Aylward iz WHO-a.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

WHO želi da svaka zemlja do kraja septembra vakciniše najmanje 10 posto stanovništva, najmanje 40 posto do kraja godine, a 70 posto do sredine 2022. godine.

“Daleko smo od postizanja tih ciljeva,” rekao je Tedros. On je rekao da je nešto više od polovine od 194 zemlje članice WHO-a potpuno vakcinisalo 10 posto svog stanovništva. U međuvremenu, Burundi, Eritreja i Sjeverna Koreja su jedine članice koje još uvijek nisu započele kampanju vakcinacije protiv COVID-19.

Od kada je otkriven krajem decembra u kineskom gradu Wuhanu korona virus je ubio najmanje 4,2 miliona ljudi, a 196,6 osoba širom svijeta je zaraženo.

Prema trenutnoj stopi zaraze, Tedros kaže da će već sljedeće sedmice biti zabilježeno preko 200 miliona zaraženih.

Delta varijanta korona virusa zaraznija i do 60 odsto
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00
Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG