Dostupni linkovi

Weber za RSE: Crnu Goru čeka vruća politička jesen


Bodo Weber
Bodo Weber

Stručnjak za Balkan, viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije iz Berlina, Bodo Veber, za RSE kaže da je neminovan sve dublji sukob među partnerima u izvršnoj vlasti. Veber ističe da je taj sukob najprije generisan izvana, zahtjevima za reformama i jačanjem uloge parlamenta kroz EU integracije. Ne želi da se upušta u projekcije da li će sve to dovesti i do raspada koalicije i vanrednih izbora, ali, izvjesno je, smatra ovaj stručnjak, da Crnu Goru čeka vruća politička jesen.


RSE: Kako vi vidite politiku zvaničnog Berlina prema Crnoj Gori i njenoj vlasti, posebno u svijetlu spekulacija da Đukanović ne uživa podršku Njemačke?

Weber: Teško je to reći jer se Zapadni Balkan više ne rangira tako visoko na agendi trenutne vlade koja je već odlazeća, jer je počela izborna kampanja. Kada se vratimo malo unazad, generalno gledajući, Zapadni Balkan nije bio baš na visokoj poziciji nekih prioriteta. Tu je došlo do angažovanja Njemačke u priči o Srbiji i Kosovu. Mislim da je tu negdje u sredini njemačke politike rangirana Crna Gora. Sa jedne strane, nije baš na najvećoj poziciji pošto nema otvorenih sukoba međunarodnog karaktera kao što smo imali u kontekstu Srbije i Kosova.

Na drugoj strani, imamo određeni napredak u evroatlantskom procesu tako da je problem u Crnoj Gori negdje rangiran u sredini. Sa jedne strane imate napredak u integracijama, a sa druge cijeli kompleks poput vladavine prava, borbe protiv korupcije, dakle sve ono što se vuče još od devedesettih i što je u percepciji Njemačke kada se govori o ovom dijelu Evrope. I to je u toj percpeciji ne slučajno povezano sa imenom premijera Đukanovića.

RSE: Koliko se po vama iz Berlina prati razvoj situacija u Crnoj Gori i njen put ka evropskim i evroatalnskim integracijama, posebno pitanja u vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom koju evropski partneri stavljaju u fokus interesovanja kada je o Crnoj Gori riječ?

Weber: To je glavna tema. Što se tiče Crne Gore, to je dugogodišnje pitanje korupcije i strukturnih slabosti u vladavini prava. To jeste isticano i ne samo od strane EU kao jedan od glavnih problema, a to je i razlog zašto se sada u procesu pregovora sa Crnom Gorom počinje poglavljima 23 i 24. Mislim da je to i jedna od glavnih tema u percepciji Njemačke što se tiče problema u Crnoj Gori.

RSE : Budući da da ste dobar poznavalac prilika na Balkanu da li očekujete vruću političku jesen u Crnoj Gori, kada na dnevni red dolaze važna pitanja? Kada vas to pitam imam na umu sve dublja neslaganja koalicionih partnera u izvršnoj vlasti (DPS-a i SDP-a oko ključnih ekonomskih pravaca razvoja, rebalansa budžeta i novih zaduženja zbog promašenih privatizacija, te oko KAP-a?

Weber: Očigledno je zagrijavanje političke atmosfere i odnosa unutar vladajuće koalicije koja se nekako preslikava na neki interesantan način kao konflikt između vlade sa jedne i parlamenta sa druge strane, mada se u suštini radi o konfliktu unutar vladajuće koalicije i to je očigledno. Meni se čini da su u pozadini tog konflikta dva ili tri elementa. Jedan jeste to što su na neki način došli na naplatu stari krahovi u privatizaciji, troškovi te privatizacije u kontekstu KAP-a, a na drugoj strani pitanje reforme pravosudnog sistema koje traži Brisel, zahtjev za osnaženje uloge parlamenta. Meni se čini da je to neminovan sudar.

Sada da li će to voditi prekidu koalicije ili će se nekako izgladiti odnosi to je malo teško reći. Ovoga puta mislim da ima strukturalnih razloga i razlika koje su morale negdje da se ispolje kao sukob. Na drugoj strani, sasvim sigurno mislim da će to svakako voditi do nekih daljih konflikata jer su to jednostavno strukturalne promjene od kojih se ne može odstupiti i koje se ne mogu izbjegavati. Te promjene dolaze iznutra, a ne sa strane. Svakako mislim da će politička jesen u Crnoj Gori biti veoma zanimljiva.
XS
SM
MD
LG