Dostupni linkovi

Weber: Briselski dijalog bez SAD i Rusije


Predsjednik Kosova Hašim Tači (L), šefica EU diplomatije Federica Mogherini (C), i predsjednik Kosova Aleksandar Vučić (D) u Briselu, 31. avgust 2017.
Predsjednik Kosova Hašim Tači (L), šefica EU diplomatije Federica Mogherini (C), i predsjednik Kosova Aleksandar Vučić (D) u Briselu, 31. avgust 2017.

Bodo Weber iz berlinskog Vijeća za politiku demokratizacije za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega je malo izgledno da će se u Briselski dijalog uključiti Sjedinjene Države, kako predlaže Priština, i, kao odgovor na to, Rusija, oko čega su se u Moskvi složili predsjednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

  • Pozicija

Mora se uzimati u obzir da smo de facto u predfazi pregovora o konačnom sporazumu Kosovo-Srbija koji ne mogu da počnu dok Njemačka nema novu vladu.

U ovoj fazi ima dosta nejasnoća jer se ne zna još dokle će ići taj sporazum, dokle će ići pregovori, a na javnoj sceni traje međusobno prepucavanje i politički spin.

Na prištinskoj strani još nema još zajedničkog tima i zajedničke pozicije.

  • Integracija

Premijer Haradinaj je istrčao s tim zahtjevom da Sjedinjene Države budu uključene u pregovore i ja mislim da je on to uradio ne pitajući SAD.

To nema puno smisla, jer zna se ko vodi pregovore.

Pregovori su u kontekstu EU integracija i vodi ih Evropska unija uz nekakvu podršku SAD, i znači tu ne treba imati nikakve zahtjeve takve vrste.

  • Okvir

Ali zato što je premijer Kosova to iznio na javnu scenu, sad imamo taj kontraspin od predsjednika Vučića da bi u slučaju neke zvanične pozicije SAD u pregovorima -- koji bi onda bi bili malo van okvira u kojem oni pregovaraju od 2011-2012 -- trebala i Rusija biti uključena.

Znamo da se ni jedno ni drugo neće desiti i pregovori, kada počnu, će biti u postojećem okviru.

Tu postoji neka uloga SAD u smislu ali ona nije formalna i neće ni biti tako da neće biti biti uključivanja ni Rusije.

  • Model

U julu je ozvaničena prva faza dijaloga koji će završiti, kao što se zna, konačnim dogovorom, sveobuhvatnim obavezujućim sporazumom.

Ali naravno da je pitanje statusa dio toga -- iako je pitanje statusa manje više riješeno, odnosno zna se kuda ide pitanje statusa-- i svakako pitanje priznavanja Kosova od strane Srbije.

Treba podsjetiti da je dijalog počeo tvrdnjom njemačke kancelarke Angele Merkel iz avgusta 2011. -- na to se treba podsjetiti -- da je vrijeme mijenjanja granica na Balkanu prošlo.

U kome okviru će se to riješti -- u kom formalno-pravnom obliku, nekom posrednom modelu njemačko-njemačkog sporazuma -- to će biti dio pregovora.

  • Početak

Ali to ne znači da će ovdje doći do povratka nekog okvira kao što smo imali pregovore 2006-7, znači zvanično uključivanja SAD i Rusije.

Ni jedna, ni druga neće biti zvanično uključena.

SAD će zapravo sigurno tu imati svoju ulogu, nezvanično, a Rusija neće biti uključena nikako.

Tako da ove izjave predsjednika Vučića poslije posjete Moskvi, kao i ovaj zahtjev premijera Haradinaja, najviše treba gledati u okviru tog prepucavanja, spinovanja prije početka pravih pregovora.

XS
SM
MD
LG