Dostupni linkovi

Washington ostao bez goriva


Zatvorena benzinska stanica u Washingtonu, 14. maj
Zatvorena benzinska stanica u Washingtonu, 14. maj

Bezinske stanice u Vašingtonu ostale su 14. maja bez goriva, iako je najveći naftovod u Sjedinjenim Državama ponovo u funkciji nakon hakerskog napada.

Naftovod kompanije "Kolonijal" bio je van funkcije šest dana i to je do sada najteži hakerski napad koji je pokazao koliko je osetljiva američka infrastruktura od sajber kriminala, prenela je agencija Reuters.

Panična kupovina energenata nastavljena je i 14. maja, dva dana nakon što je proradila mreža naftovoda i zbog čega su brojne benzinske stanice ostale bez goriva.

Usled ublažavanja restriktivnih mera sve veći broj Amerikanaca kreće na put i cene goriva u SAD su trenutno na najvišem nivou. Cena goriva iznosi 3,04 dolara, što je najviše od oktobra 2014. godine.

U Vašingtonu je 14. maja 87 odsto benzinskih stanica bilo bez goriva, a američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izrazio je uverenje da će isporuka uskoro biti normalizovana.

Kompanija "Kolonijal" saopštila 13. maja uveče da je u pogonu kompletan sistem naftovoda koji povezuje rafinerije sa obale Meksičkog zaliva sa tržištima širom istočne američke obale.

Federalni biro za istrage (FBI) objavio je 10. maja da kriminalna grupa poznata pod nazivom DarkSide stoji iza sajber napada koji je paralizovao najveći američki naftovod.

U kratkoj izjavi na Twitteru, FBI je saopštio da sarađuju sa kompanijom "Kolonijal" i drugim vladinim agencijama na istrazi napada koji je uznemirio američku vladu i izazvao zabrinutost zbog potencijalnih poremećaja u snabdevanju gorivom na istoku SAD-a.

XS
SM
MD
LG