Dostupni linkovi

Borrell upozorio da se Evropa suočava s ozbiljnom sigurnosnom prijetnjom


Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost (lijevo) i američki državni sekretar Antony Blinken (desno) na konferenciji za novinare u Washingtonu, 7.februar 2022.
Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost (lijevo) i američki državni sekretar Antony Blinken (desno) na konferenciji za novinare u Washingtonu, 7.februar 2022.

Evropa se suočava s najozbiljnijom sigurnosnom prijetnjom nakon Hladnog rata, izjavio je Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost, u ponedjeljak 7. februara.

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Washingtonu, zajedno sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, Borrell je kazao da se nada diplomatskom rješenju s Rusijom oko ukrajinske krize, prenosi AFP.

Na pitanje novinara da prokomentira američka upozorenja o mogućoj skoroj invaziji Rusije na Ukrajinu, Borrell je kazao da EU i SAD dijele zabrinutost zbog situacije na granicama te zemlje.

"Niko ne stavlja 140.000 teško naoružanih vojnika na granicu jedne zemlje, a da to ne predstavlja jaku prijetnju", kazao je, dodavši da "140.000 vojnika na granici ne ide na čaj.

Američki zvaničnici tvrde da je Moskva okupila 110.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom i da nastavlja gomilanje snaga koje bi joj omogućile punu invaziju u roku od nekoliko sedmica.

Blinken je na konferenciji za novinare negirao da je ovakav stav Washingtona alarmantan, te je kazao da su to "jednostavno činjenice".

Dvojica dužnosnika slažu se da je još moguć diplomatski izlazak iz krize. "Nadamo se najboljem, ali se pripremamo za najgore", kazao je Borrell.

I SAD i EU prijete da će uzvratiti snažnim ekonomskim sankcijama ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin pokrene invaziju na Ukrajinu.

Rusija negira da planira invaziju, ali je tražila široke sigurnosne garancije koje uključuju da Ukrajina nikada ne postane članica NATO saveza.

XS
SM
MD
LG