Dostupni linkovi

Valls: EU u smrtnoj opasnosti zbog migrantske krize


Manuel Valls
Manuel Valls

Francuski premijer Manuel Valls je upozorio da izbjeglička kriza dovodi Evropsku uniju u smrtnu opasnost.

"S obzirom da ne možemo primiti sve one koji bježe od strašnih ratova u Iraku i Siriji, moramo pojačati kontrolu naših granica", kazao je Walls.

"Ako uskoro nešto ne poduzmemo, naša društva će se potpuno destabilizirati", kazao je francuski premijer britanskoj radio-televizijskoj mreži BBC, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Više od milion migranata, uglavnom izbjeglica, stigao je u Evropu tokom prošle godine, najčešće prošavši vrlo opasan, hiljadama kilometara dugačak put. Tako su samo u petak (22. januar) poginule najmanje 42 osobe, kada su brodovi kojim su prevožene potonuli kod grčkih otoka.

Obrazlažući zašto se zalaže za hitne mjere za kontrolu vanjske granice Evropske unije, francuski premijer je kazao da "ako Evropa nije u stanju zaštiti svoje granice, i sama ideja i koncept Evrope dolazi u veliku opasnost".

U razgovoru za BBC, predsjednik francuske vlade nije direktno kritikovao njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali jeste indirektno za njenu poruku dobrodošlice koju je prošle godine uputila izbjeglicama.

"Poruka koja kaže 'Dođite, bićete dobrodošli' pokreće velike mase ljudi", kaže Valls.

"I mi sada imamo kontinuirani protok ljudi, ne samo u Njemačkoj nego i u zemljama sjeverne Evrope, Austrije, Balkana. Zato moramo pronaći praktična rješenja za naše granice", naglasio je francuski premijer.

Učenici Svjetskog ekonomskog foruma, Davos, 2016.
Učenici Svjetskog ekonomskog foruma, Davos, 2016.

On je, takođe, izjavio da će Francuska pokušati zadržati vanredno stanje u zemlji, sve dok se ne okonča globalni rat protiv Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Mjere su uvedene nakon što su militanti, 13. novembra, u sinhroniziranim napadima ubili 130 ljudi u Parizu.

Francuski premijer tvrdi da mu je zemlja u ratu i da će "koristeći sva demokratska sredstva u okviru vladavine prava zaštitili francuske ljude". Te mjere policiji daju prava da provodi racije i odredi kućni pritvor.

Na pitanje koliko dugo će držati vanredno stanje na snazi, Valls je odgovorio: "Koliko god bude trebalo, odnosno koliko dugo opasnost bude trajala!"

XS
SM
MD
LG