Dostupni linkovi

Ruski Wagner tvrdi da kontroliše Soledar na istoku Ukrajine


Dim iznad Soledara, 5. januar 2023.
Dim iznad Soledara, 5. januar 2023.

Šef ruske privatne vojne grupe Wagner rekao je da su njegove snage preuzele kontrolu nad rudarskim gradom Soledar u istočnoj Ukrajini, ali da se borbe nastavljaju, izvijestile su ruske novinske agencije, prenosi Reuters.

Ukrajina je ranije rekla da se njezine snage i dalje drže uprkos ruskom napadu.

"Jedinice Wagnera preuzele su kontrolu nad cijelim teritorijem Soledara. U centru grada formiran je kotao u kojem se vode urbane borbe", rekao je šef Wagnera Jevgenij Prigožin u izjavi koju su prenijele ruske agencije.

Ranije je britansko ministarstvo odbrane saopštilo da su ruska vojska i borci Wagnera, plaćeničke čete vjerojatno preuzeli kontrolu nad većim dijelom Soledara nakon četiri dana napredovanja.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar izjavila je u utorak navečer da borbe za grad još uvijek traju.

Zauzimanje Soledara bilo bi najveći dobitak Rusije još od prošlog avgusta, nakon niza ponižavajućih povlačenja tokom većeg dijela druge polovice 2022. godine. Ruske snage bore se mjesecima da zauzmu obližnji veći grad Bakhmut, nekoliko kilometara na jugozapadu.

Zauzimanje Soledara, koji je prije rata imao populaciju od 10.000, odsjeklo bi Bakhmut od glavne linije opskrbe iz obližnjeg Slovianska.

Moskva kaže da bi zauzimanje Bakhmuta bio veliki korak prema preuzimanju pune kontrole nad ukrajinskom regijom Donjeck, jednom od četiri pokrajine za koje tvrdi da su ih aneksirali prije par mjeseci.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da je situacija u Soledaru "teška", ali je rekao da su ukrajinski branitelji dobili na vremenu, te da će Kijev na kraju istjerati Ruse iz cijele industrijske regije istočnog Donbasa.

"A što je Rusija tamo htjela dobiti? Sve je potpuno uništeno, života gotovo da i nema. A izgubljene su hiljade njihovih ljudi: cijela je zemlja kod Soledara prekrivena leševima okupatora i ožiljcima od udara”, rekao je Zelenski. "Ovako izgleda ludilo."

Ruska privatna vojna grupa Wagner koju je osnovao Putinov saveznik Jevgenij Prigožin, preuzela je vodeću ulogu u borbama kod Bakhmuta dok su se ruske regularne vojne snage na prvoj liniji uglavnom nalaze u odbrani.

Prigožin čiji su borci također aktivni širom Afrike i Bliskog istoka, objavio je i video snimke na kojima se vidi kako regrutira borce u ruskim zatvorima uz ponude pomilovanja.

Rekao je ranije da je Soledar važan za mrežu rudarskih tunela. Washington kaže da bi Prigožin možda želio da ima ličnu kontrolu nad mineralima u tom području.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu koju oni nazivaju "specijalnom vojnom operacijom" tvrdeći da bliske veze Ukrajine sa Zapadom i ambicija da se pridruži NATO-u predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Kijev i njegovi saveznici optužuju Moskvu za neizazvani rat za otimanje teritorija od Ukrajine.

Izvor: Reuters, BBC

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG