Dostupni linkovi

Šef Wagnera tvrdi da je 10.000 ruskih zatvorenika poginulo u Bahmutu


Jevgenij Prigožin ispred groblja Vagnerovih boraca u Krasnodaru
Jevgenij Prigožin ispred groblja Vagnerovih boraca u Krasnodaru

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da je na bojnom polju ubijeno oko 10.000 zatvorenika koje je regrutovao da se bore u Ukrajini.

Prošle godine, Prigožin je obišao ruske zatvore u pokušaju da ubedi zatvorenike da se bore sa Vagnerom u Ukrajini, u zamenu za obećanu amnestiju po povratku, ako prežive.

Veruje se da su osuđenici korišćeni kao topovsko meso u Ukrajini, što predstavlja najveći deo Vagnerovih gubitaka u toj prozapadnoj zemlji.

"Uzeo sam 50.000 zatvorenika, od kojih je oko 20 odsto ubijeno“, rekao je Prigožin u video intervjuu objavljenom u utorak kasno uveče, 23. maja.

Prigožin je rekao da je sličan procenat ubijenih među onima koji su potpisali ugovor sa Vagnerom, ali nije naveo preciznu cifru.

I plaćenička jedinica i regularne ruske trupe saopštile su tokom vikenda da je pao grad Bahmut na istoku Ukrajine, ali je Kijev rekao da su ukrajinske snage nastavile da se bore, podseća agencija Frans pres (AFP).

Prigožin je oštro kritikovao ruski vojni vrh, optužujući ih da su odgovorni za ogromne gubitke.

On je optužio ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da su nesposobni i da su odgovorni za broj poginulih.

"Sada ima na desetine hiljada rođaka ubijenih. Verovatno će ih biti stotine hiljada. Ne možemo se sakriti od ovoga", rekao je on.

Pozvao je rusku vojnu elitu da pošalje sopstvenu decu na front.

Prigožin, biznismen blizak predsedniku Vladimiru Putinu, kritikovao je rusku elitu, rekavši da njihova deca žive udobno dok muškarci iz siromašnih regiona umiru u Ukrajini.

Prigožin je rekao da će se njegovi borci povući iz uništenog grada do 1. juna i preneti kontrolu na rusku vojsku.

Početkom maja Bela kuća je saopštila da je više od 20.000 ruskih vojnika poginulo, a još 80.000 je ranjeno u petomesečnim borbama na istoku Ukrajine, posebno u Bahmutu.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG