Dostupni linkovi

I u zemljama regije obustavljen avio-saobraćaj


Animacija: Kretanje oblaka pepela
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
Direktan link

Animacija kretanja oblaka pepela iz islandskog vulkana

Prekid vazdušnog saobraćaja u većini zemalja centralne i severne Evrope zbog širenja vulkanskog pepela sa Islanda nastaviće se i naredna 24 časa, saopštila je Evropska agencija za kontrolu avio saobraćaja (Eurokontrol).

Kako se navodi u Agenciji avio-saobraćaj u Evropi i danas je "značajno poremećen", a Udruženje rukovodilaca vadušnog saobraćaja Kanso (Canso) očekuje da će verovatno biti poremećen "više dana".

Slovenija je u subotu u 6 sati u potpunosti zatvorila svoj vazdušni prostor, objavilo je Ministarstvo saobraćaja.

Italijanski turisti na praškom aerodromu nakon otkazivanja letova
Oblak vulkanske prašine stigao je i do delova Hrvatske, javio je danas hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), U Hrvatskoj je avio-saobrachaj takodje obustavljan. Aerodromi u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci, Zadru i Lošinju su zatvoreni, rekla je portparolka hrvatske kontrole leta, navodi agencija Hina.

Vazdušni prostor iznad Srbije, Crne Gore i dela Bosne i Hercegovine biće u 16 sati zatvoren za avio-saobraćaj, rečeno je danas u Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, dok će prema informacijama sa sajta Međunarodnog aerodroma Sarajevo, danas svi letovi do 19 časova biti otkazani.

Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore kontroliše i vazdušni prostor nad delom međunarodnih voda na južnom Jadranu, pa će za letove biti zatvorena i ta zona, rečeno je agenciji Beta.

"Glavobolje" u celoj Evropi

Praktično svi najveći evropski aerdromi ostali su zatvoreni treći uzastopni dan u subotu, milioni putnika zarobljeni su na aerodromima širom Evrope nakon što je u petak otkazano oko 16.000 letova, javio je BBC.

Britanija i Irska uvele su zabrane letova, upozoravajući u subotu na "pogoršane uslove".

Svih 16 međunarodnih aerodroma u Nemačkoj u subotu je zatvoreno, a nacionalni avioprevoznik Lufthansa otkazala je sve letove najmanje do 20 sati u subotu, saopštio je portparol kompanije.

Pošto nisu bili u stanju da se ukrcaju na letove, putnici širom severne Evrope pokušavali su da se domognu drugih sredstava transporta.

Železnička služba koja povezuje francusku i englesku stranu La Manša saopštila je da nikada nije bilo toliko putnika u jednom danu i da su svi vozovi u potpunosti rezervisani do ponedeljka.

Aerodrome su za letove, posle Britanije, Francuske, Finske, Nemačke i još nekoliko evropskih zemalja, u petak zatvorile i Slovačka i Češka. U međuvremenu, Švedska je danas zatvorila vazdušni prostor, a najverovatnije letova neće biti ni sutra. I Danska je produžila zabranu avio-saobraćaja do ponoći, saopštila je Agencija za kontrolu avio saobraćaja "Navair".

Pojačana aktivnost vulkana

Aktivnost vulkana na Islandu se povećala, a oblak pepela dostigao je visinu od oko 8,5 kilometara, rekao je danas geolog sa Islandskog univerziteta Magnus Tumi Gudmundson (Gudmundšon).

On je rekao da je vetar omogućio bolju vidljivost, te da će naučnici danas po prvi put moći da nadlete vulkan Ajafjalajakul (Eyjafjallajokull) i procene njegovu aktivnost.

Kada naučnici utvrde koliko se leda istopilo iz glečera koji pokriva vulkan, lakše će moći da procene koliko će erupcija trajati. Gudmundson je dodao da dokle god bude dovoljno leda moguće je stvaranje novih oblaka pepela i dodatni prekidi u avio-saobraćaju.

Juče popodne je, po rečima vulkanologa, bilo znakova smirivanja erupcije vulkana na Islandu koji se aktivirao krajem marta, a eksplozivna erupcija je počela u sredu.

XS
SM
MD
LG