Dostupni linkovi

Nastavak evakuacija na La Palmi dok se vulkanska lava približava moru


Lava teče iza kuća nakon erupcije vulkana u Španiji, 20. 9. 2021.
Lava teče iza kuća nakon erupcije vulkana u Španiji, 20. 9. 2021.

Erupcija vulkana na La Palmi na Kanarskim ostrvima u Španiji primorala je vlasti da evakuišu drugo selo prema kojem se kreće vulkanska lava.

Evakuacija El Pasa naređena je nakon što je lava počela izbijati iz nove pukotine u vulkanu Cumbre Vieja.

Više od 6.000 osoba pobjeglo je od lave koja je zatrpala stotine domova od kada je vulkan eruptirao u nedjelju. Četiri zemljotresa pogodila su otok nedugo nakon erupcije iz nove pukotine.

Lokalni zvaničnici rekli su da bi lava mogla izazvati hemijsku reakciju koja uzrokuje eksplozije i oslobađanje otrovnih plinova kada stigne do mora.

Morske vlasti uspostavile su zonu isključenja od dvije nautičke milje (3,7 km) na moru, u području prema kojem lava ide. To je učinjeno "kako bi se spriječili posmatrači na brodovima i spriječilo da plinovi utiču na ljude", rekao je predsjednik vijeća otoka Mariano Hernandez.

Stručnjaci su lokalnim medijima rekli da se očekuje da će lava u utorak stići do mora. Stanovnici su upozoreni da se drže dalje od područja koje je policija blokirala.

U međuvremenu, lava nastavlja napredovati niz zapadnu stranu vulkana, uništavajući sve što joj se nađe na putu. Do utorka ujutro, lava je prekrila kvadratni kilometar i uništila 166 kuća, procjenjuje služba Copernicus EU.

Lava teče pored kuće nakon erupcije vulkana Cumbre Vieja
Lava teče pored kuće nakon erupcije vulkana Cumbre Vieja

Za sada nema izvještaja o žrtvama, a na snimcima se vidi kako lava preplavljuje ceste, farme i bazene na otoku koji je popularan među turistima.

"Veoma smo zabrinuti jer ne znamo kada ćemo se vratiti kući", rekla je evakuisana mještanka Ana Guadalupe Gonzalez za španski javni radio. U strahu da bi njen dom mogao biti zahvaćen lavom, rekla je da je "pobjegla odatle i ostavila mnoge stvari, poput naših kućnih ljubimaca". Druga mještanka po imenu Laura rekla je za radio Cadena SER da su ona i njena porodica dobili upozorenje o erupciji, ali nisu imali vremena da se pripreme za evakuaciju. "Moja kuća nije pogođena, ali su moje komšije izgubile kuće, mala preduzeća. Ovo je katastrofa", rekla je.

Španska televizija je izvijestila da je jedna osnovna škola uništena lavom. Direktor škole u Los Campitosu rekao je da su porodice najmanje polovine od 23 djece u školi također izgubile svoje domove.

Španski premijer Pedro Sanchez odgodio je putovanje na samit Ujedinjenih nacija u New York.

Zračne vlasti su rekle da erupcija nije uticala na zračni promet na Kanarskim otocima.

Vulkan se nalazi na jugu ostrva La Palma, na kojem živi oko 80.000 osoba. Zadnji put je eruptirao 1971, prije 50 godina. Naučnici nisu sigurni koliko će ova erupcija trajati. Stavros Meletlidis, vulkanolog sa Instituta National Geographic, rekao je za radio RNE da su neke erupcije na Kanarskim ostrvima trajale danima, dok su druge trajale mjesecima.

Vulkan Cumbre Vieja ispušta između 7,997 i 10,665 tona sumpor-dioksida (SO2) dnevno u atmosferu, prema Vulkanološkom institutu Kanarskih otoka.

XS
SM
MD
LG