Dostupni linkovi

Vulin: Zajednička vežba Rosgvardije, SAJ-a i Žandarmerije na jesen u Srbiji


Ministar unutrašnjih poslova Srbije na sastanku sa komandantom Ruske nacionalne garde Rosgvardije Viktorom Zolotovim u Moskvi, 15. maj 2021.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije na sastanku sa komandantom Ruske nacionalne garde Rosgvardije Viktorom Zolotovim u Moskvi, 15. maj 2021.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i komandant Ruske nacionalne garde Rosgvardije Viktor Zolotov dogovorili su održavanje zajedničke antiterorističke vežbe specijalnih jedinica Srbije i Rusije.

Ministar Vulin je Zolotovu tokom sastanka u Moskvi uručio pismo poziva za vežbu koja bi trebalo da se realizuje na jesen u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Vulin je tokom obilaska baze Rosgvardije rekao da Srbija ostvaruje dobru saradnju sa svim bezbednosnim službama Ruske Federacije i posebno je naglasio značaj zajedničkih obuka Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije sa Rosgvardijom.

„Razmena iskustva između elitnih jedinica dve zemlje, posebno u oblastima borbe protiv terorizma, antidiverzione zaštite, obezbeđenja štićenih ličnosti, kao i javnih skupova povećanog rizika bezbednosti, izuzetno je značajna za efikasno reagovanje pripadnika specijalnih jedinica dve zemlje u zaštiti bezbednosti građana“, rekao je Vulin.

U saopštenju MUP-a se navodi da je Rosgvardija služba bezbednosti osnovana u cilju bobe protiv terorizma, ekstremizma i organizovanog kriminala, a da je zadužena i za održavanje javnog reda i zaštitu važnih državnih objekata.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je u dvodnevnoj radnoj poseti Rusiji.

Tokom posete je razgovarao sa prvim zamenikom ministra unutrašnjih poslova Rusije Aleksandrom Gorovojem o nastavku saradnje dva ministarstva u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma, droga, kao i na polju sajber bezbednosti.

Sastao se i sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim i ministrom za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Jevegenijem Ziničevim.

Srbija sa Rusijom održava bliske veze uprkos zahtevima Evropske unije da kao zemlja kandidat za članstvo uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije.

Evropska unija uvela je Rusiji sankcije nakon što je ta država anektirala deo ukrajinske teritorije 2014. godine – poluostrvo Krim.

Srbija se nije pridružila tim sankcijama.

XS
SM
MD
LG