Dostupni linkovi

Vulin čestitao ruskim zvaničnicima Dan branilaca otadžbine


Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi, 2. decembar 2021.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin čestitao je ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu i njegovom zameniku Aleksandru Fominu Dan branilaca otadžbine.

Do čestitke, upućene 23. februara, dolazi dva dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Dan branilaca otadžbine je ruski državni praznik.

"Pripadnicima oružanih snaga Ruske Federacije želim da sa ponosom obeleže praznik i sete se heroja koji su svojim životima odbranili pravo ruskog naroda na postojanje. Srbi i Rusi su svojim životima branili svoju slobodu, ali su slobodu donosili i drugima", napisao je Vulin.

Vulin je dodao da je u Prvom i Drugom svetskom ratu "pobeda Srba i Rusa bila pobeda slobodnog sveta".

"Zato nikada nećemo dopustiti da se vrši revizija istorije i da se narodi žrtve proglašavaju za dželate", dodao je Vulin.

U čestitiki zameniku ministra odbrane Aleksandru Fominu, Vulin je naveo da "sećanje na heroje ne bledi, a vrednosti za koje su dali svoje živote određuju nas i danas".

Srbija do sada nije osudila agresiju Rusije u Ukrajini.

Srbija se, prema izjavama zvaničnika, zalaže za diplomatsko rešavanje krize između Rusije i Ukrajine, a predstavnici vlasti su isticali i da Srbija poštuje suverenitet Ukrajine.

Ipak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 22. februara za televiziju Pink da će osuditi rusko priznavanje nezavisnosti separatističkih regiona na istoku Ukrajine kada predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na televiziji osudi NATO bombardovanje Srbije 1999. godine.

Zvaničnici Evropske unije poručili su da očekuju od Srbije da se usaglasi sa odlukom o usvajanju sankcija protiv Rusije. Paket sankcija uveden je 22. februara.

Na listi sankcija se nalaze predstavnici ruske Dume koji su glasali za priznavanje separatističkih regiona i 27 pojedinaca i entiteta - među njima su donosioci odluka, predstavnici odbrambenog sektora i finansijske institucije koje su podržavale ruske operacije.

Je li rat između Rusije i Ukrajine neizbježan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

XS
SM
MD
LG