Dostupni linkovi

Vulin o izjavi Saracina: U Savetu Evrope nema mesta i za Srbiju i za Kosovo pod upravom UN


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je 14. maja ocenio izjavu nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Saracina (Sarrazin), koji je rekao da je Kosovu mesto u Savetu Evrope, kao "licemernu i uvredljivu".

"Izjaviti u Prištini da takozvano Kosovo treba da bude član Saveta Evrope, a u Beogradu pričati o evropskoj perspektivi Srbije je licemerno, koliko i uvredljivo", naveo je Vulin u saopštenju.

Vulin je ocenio da u Savetu Evrope "nema mesta i za državu Srbiju i za teritoriju Kosovo i Metohija pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija (UN)".

"Često iz Evropske unije (EU) stignu upozorenja da Srbija ne može da sedi na dve stolice, sada neka svoju mudrost isprobaju na sebi, ne može Evropska unija da sedi na dve stolice i da traži da se Srbija uskladi sa njenom politikom, a u isto vreme da podržava Prištinu da bude član Saveta Evrope", napisao je Vulin.

Vulin je pozvao EU da se "opredeli" i dodao da od njenog opredeljenja "zavise i mnoge odluke Srbije".

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin napisao je 14. maja na Tviteru da je "Kosovo u srcu Evrope" i da mu je mesto u Savetu Evrope, kao i da je stav Nemačke o tom pitanju "jasan".

Kosovo je 12. maja apliciralo za članstvo u Savetu Evrope.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Grvala (Gervalla) je u video poruci, nakon podnošenja zahteva za članstvo u Savet Evrope, rekla da Priština otvara novo poglavlje.

"Od danas počinju procedure za razmatranje zahteva od strane Saveta Evrope", rekla je Grvala, dodajući da je Kosovo najdemokratskija i proevropska zemlja u regionu, te da je optimistična oko članstva u ovoj organizaciji za ljudska prava.

Kao odgovor na novi potez Prištine, Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije će nastaviti da rade na povlačenju priznanja Kosova, poručio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

U Briselu je 13. maja propao još jedan pokušaj da se pronađe dogovor između Srbije i Kosova oko registarskih tablica.

Obe strane su optužile jedna drugu za nedostatak spremnosti za dogovor.

Petar Petković, glavni pregovarač Beograda, naglasio je da su pregovori dodatno opterećeni odlukom Kosova da preda aplikaciju za prijem u Savet Evrope.

XS
SM
MD
LG