Dostupni linkovi

Ministar policije Srbije rekao da se i dalje ne zna koja je evropska migrantska politika


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je 3. juna da se i dalje ne zna koja je evropska migrantska politika.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je 3. juna da se i dalje ne zna koja je evropska migrantska politika.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je 3. juna u Beču, nakon sastanka sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Gerhardom Karnerom, istakao da se i dalje ne zna koja je evropska migrantska politika, piše u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Od 2015. godine još uvek nismo čuli stav Evropske unije da li hoće ili neće migrante na svojoj teritoriji, te da je krajnje vreme da se Evropa odredi po tom pitanju i predstavi jasnu migrantsku politiku", stoji u saopštenju.

Kako je rekao Vulin, od odluke Evrope po pitanju migrantske politike zavisi sve ostalo.

"Ako hoćete migrante, onda organizujte načine njihovog kretanja, vidite gde treba da dođu, ko treba da ih prihvati i mi kao zemlja koja je van Evropske unije ćemo vam pružiti pomoć i podršku. Ako nećete migrante, onda nam to jasno i kažite i pomozite nam da čuvamo svoje granice", poručio je Vulin.

On je dodao da Srbija nije odgovorna za migrantsku krizu, ali da je "svojom organizovanošću i ozbiljnošću uspela da, sa jedne strane zaštiti svoje građane i njihov način života, ali i da sa druge strane obezbedi pristojne uslove, smeštaj i zdravstvenu zaštitu za migrante koji borave u Srbiji".

Vulin je istakao da Srbija mora da bude tretirana kao i ostale članice EU kada je u pitanju pristup fondovima za borbu sa posledicama migrantske krize.

"Imamo iste probleme, zašto bismo ih onda rešavali na drugačiji način", poručio je srpski ministar policije.

Od početka krize 2015. godine kroz Srbiju je, prema podacima republičkog Komesarijata za izbeglice, prošlo više od milion i po izbeglica i migranata.

XS
SM
MD
LG