Dostupni linkovi

Vulin veruje da će Vučić preispitati nastavak puta Srbije ka EU


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, fotografija: 5. novembar 2021.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, fotografija: 5. novembar 2021.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je 20. aprila da veruje da će predsednik te zemlje Aleksandar Vučić preispitati odluku Srbije o nastavku puta ka Evropskoj uniji (EU) ukoliko EU nastavi sa "ucenama" da Srbija uvede sankcije Rusiji, saopštilo je ministarstvo.

Vulin je pozvao poslanike Evropskog parlamenta da "nastave sa politikom ucenjivanja i pritisaka prema Srbiji i da što pre usvoje Rezoluciju kojom od Srbije zahtevaju da uvede sankcije Ruskoj Federaciji".

"Nema boljeg načina da Srbija shvati da joj nije mesto u EU od politike poslanika Evropskog parlamenta i zato molim evroposlanike da se ni slučajno ne promene i da nastave da nas vređaju i ucenjuju, da nastave da pokazuju koliko ne poznaju Srbe i koliko im i nije važno da ih upoznaju", naveo je Vulin.

Vulinova reakcija dolazi nakon najava iz Evropskog parlamenta da će do kraja godine usvojiti rezoluciju kojom će se od Srbije tražiti da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

U nacrtu Rezolucije u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid pozivaju se novoizabrane vlasti u Srbiji "da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u spoljnoj politici i bezbednosti politika, uključujući sankcije Rusiji".

U tekstu nacrta se takođe navodi da su evropski zastupnici "duboko zabrinuti" zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastruktura za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji.

Uprkos obavezi da kao država kandidat za članstvo u EU uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskom, Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Srbija je jedina zemlja kandidat za pridruživanje EU, pored Turske, koja nije uvela sankcije Rusiji. Takođe je među retkim evropskim državama u kojima Kremlj ima podršku.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG