Dostupni linkovi

Vulin: Nisam davao podatke o ruskim opozicionarima tamošnjoj tajnoj službi


Alksandar Vulin i Nikojal Patrušev, na sastanku u Moskvi, 3. decembra 2021. godine, ilustracija.
Alksandar Vulin i Nikojal Patrušev, na sastanku u Moskvi, 3. decembra 2021. godine, ilustracija.

Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, demantovao je u sredu, 12. januara tvrdnje ruskog opozicionog političara Vladimira Kara-Murze, da je obavestio o sastanku ruskih opozicionara u Beogradu, prvog čoveka Saveta bezbednosti (koordinaciono telo ruskih tajnih službi) Ruske Federacije Nikolaja Patruševa.

Ruski novinar i opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 9. decembra 2021. godine, da su predstavnici opozicionih organizacija održali sastanak u Beogradu polovinom maja prošle godine, i da je u danima nakon toga njegov kolega i kritičar politike Kremlja Andrej Pivovarov uhapšen u Sankt Peterburgu.

Ove navode, Kara-Murza ponovio je u izjavi za portal Nova.rs 12. januara.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, ministar policije Vulin najavio je tužbu protiv Kara-Murze.

“Svaki špijun može da se predstavi kao humanitarni radnik ili aktivista bilo koje vrste. Ne znam u koju kategoriju spada ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, ali znam da je lažov koji će svoje laži morati da pravda i pred srpskim i pred ruskim sudovima, gde god da budem mogao da ga tužbom izvedem pred lice pravde i dovedem poznavanju istine”, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Kako se dodaje u saopštenju, ovakvim informacijama unosi se nemir i nesigurnost među građane Srbije, i šire “srbofobija i rusofobija”.

“Laži da ministar policije Srbije nosi bilo kakve podatke bilo kome je opasna i sračunata podlost, kako bi se Srbija prikazala kao nesuverena zemlja kojom drugi upravljaju. Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije gospodin Nikolaj Patrušev, sa kime sam se zvanično sastao više puta, je prijatelj Srbije i profesionalac koji zna da je poštovanje zakona i princip ravnopravnosti u odnosima naših zemalja mera svih stvari kao i način i njegovog i mog rada”, navodi se u saopštenju.

Kako se zaključuje u saopštenju, laž je da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani u Beogradu i da je ministar policije Vulin predao transkripte tih razgovora sekretaru Saveta bezbednosti Rusije Patruševu.

Kako je za Radio Slobodna Evropa tada naveo Kara-Murza, do hapšenja Pivovarova krajem maja prošle godine došlo je nakon što je ministar Vulin obavestio prvog čoveka Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa, sa kojim se sastao sredinom maja, o sastanku ruskih opozicionih aktivista.

“Naš seminar u Beogradu dogodio se početkom maja. Sredinom tog meseca, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin predao je transkripte razgovora učesnika foruma sekretaru Saveta bezbednosti Rusije Nikolaju Platonoviču Patruševu, a krajem maja je iz aviona skinut Andrej Pivovarov, koji se već spremao da poleti sa peterburškog aerodroma Pulkovo”, rekao je u decembru Kara-Murza za RSE.

Pivovarov je bivši izvršni direktor organizacije “Otvorena Rusija”, prodemokratskog pokreta koji je osnovao kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski.

Rusko tužilaštvo je 2017. godine “Otvorenu Rusiju” proglasilo "nepoželjnom organizacijom".

Odnose sa Ruskom Federacijom zvaničnici Srbije opisuju kao “odlične”, a zvanični Beograd se oslanja se na podršku Kremlja po pitanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom, koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Stranka slobode i pravde: policija u funkciji stranih sila

Iz opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) ocenili su u sredu 12. januara da svedočenje Kara-Murze potvrđuje, kako kažu, opasnu činjenicu da su (ministar policije, Aleksandar) Vulin i (predsednik države, Aleksandar) Vučić od Srbije napravili stranu koloniju i stavili policiju i bezbednosne službe u funkciju interesa strane sile.

“Jasno je da na isti način prate i snimaju i sve protivnike režima i opozicionare u Srbiji i onda to dostavljaju stranim službama i režimskim medijima. Oni kojima su usta puna lažnog patriotizma, prate i tajno snimaju strane državljane na našoj teritoriji, ljude koji ni na koji način ne ugrožavaju našu bezbednost, samo da bi se pokazali se kao verne sluge stranog uticaja”, dodaju u saopštenju iz SSP-a.

XS
SM
MD
LG