Dostupni linkovi

Aleksandar Vulin podneo ostavku na mesto šefa BIA Srbije


Aleksandar Vulin sluša konferenciju za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, Srbija, u subotu, 8. oktobra 2022.
Aleksandar Vulin sluša konferenciju za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, Srbija, u subotu, 8. oktobra 2022.

Aleksandar Vulin, direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA), podneo je ostavku na tu funkciju.

Podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA, saopštio je 3. novembra Vulin, koga su SAD u julu stavile na listu sankcija zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.

Ambasada SAD: Ne utičemo na kadrovske odluke srpskih vlasti

Američka ambasada u Srbiji navela je za RSE povodom ostavke direktora BIA Aleksandra Vulina da Sjedinjene Države nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti.

"Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama", naveo je portparol Ambasade u odgovoru na upit RSE o Vulinovoj ostavci.

U odgovoru se dodaje da se SAD raduju nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i evroatlantsku zajednicu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar ocenio je u intervjuu za makedonski servis Glasa Amerike da "SAD ne odlučuju o personalnim rešenjima u ime srpske vlade".

"Ali, naša pozicija o gospodinu Vulinu je veoma jasna, on je bio veoma destabilizujuća figura u regionu već duže vreme i znate da su naše sankcije bile zasnovane na tome".

"SAD i EU traže moju glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji. Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA", naveo je Vulin.

Vulin je prethodnu deceniju bio na političkim funkcijama - od direktora Vladine kancelarije za Kosovo, preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio, do pozicije prvog čoveka srpske tajne službe.

Direktne kontakte sa ruskim zvaničnicima Vulin je nastavio da održava i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Poslednji put, kako su preneli ruski državni mediji, bio je u Moskvi 24. maja kao predstavnik Srbije na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji.

Vulin je poznat kao zagovornik "srpskog sveta" kada je, između ostalog, govorio da "Beograd mora da u sebi i oko sebe okupi sve Srbe, a da je predsednik Srbije predsjednik svih Srba".

Vučić: Postojali pritisci od kako je Vulin stupio na funkciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom ostavke direktora Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA) Aleksandra Vulina, da su postojali pritisci od kada je Vulin postavljen na tu dužnost.

"On odlično zna kako se to kreće i kakve bi posledice mogle da budu. Ja ne mogu dalje da komentarišem sve stvari iz prostog razloga što sam obavezan da o takvim stvarima ne mogu da govorim", rekao je Vučić 3. novembra za TV Pink.

Predsednik Srbije je rekao i da Vulin nije ničiji agent, kao i da nije agent Rusije.

"Radujem se saradnji sa njim u budućnosti. Nije kraj života, a verujem ni zajedničkih uspeha", rekao je Vučić.

Vulin je u saopštenju naveo da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija susreću sa pretnjama i ucenama koje je uporedio sa "austro-ugarskim ultimatumom iz 1914. godine" pred početak Prvog svetskog rata.

"Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvodeći sankcije Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena zemlja i nacija", naveo je Vulin.

"Ukoliko bi pristali da to i učinimo sledeći zahtev bi bio proterivanje kineskih investicija, bezuslovna tehnološka i ekonomska zavisnost od Zapada, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvatanje zapadnih vrednosti u kojima nema mesta za tradicionalnu porodicu i naciju, a na kraju ni za socijalnu pravdu", stoji u Vulinovom saopštenju.

Srbija se, iako je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nije pridružila sankcijama EU Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Za sankcije koje su mu uvele Sjedinjene Američke Države naveo je da su dokaz njegove "uporne borbe za jedinstvo Srba".

"Ali uvođenje sankcija Srbiji, za šta bi se iskoristilo moje dalje rukovođenje BIA, bile bi dokaz moje sebičnosti", dodao je Vulin.

Dosadašnji direktor BIA je naveo da će prvi pokazatelj ispravnosti njegove odluke biti "licemerne izjave funkcionera SAD i EU u kojima će se zaklinjati da nisu ni hteli da nam uvedu kazne i sankcije".

SAD i EU nisu najavili sankcije Srbiji zbog Aleksandra Vulina.

Vulin, nezamenljiv kadar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:26 0:00

Ostavka Aleksandra Vulina bila je jedan od zahteva višemesečni protesta "Srbija protiv nasilja" koji se od maja na poziv dela opozicije organizuju u gradovima širom Srbije.

Organizatori i učesnici pozivali su na njegovu smenu nezadovoljni načinom na koji je vlast reagovala na dva masovna ubistva početkom maja, u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i okolini Mladenovca.

U tim pucnjavama stradalo je 19 ljudi, mahom dece.

Aleksandar Vulin je bio na čelu Pokreta socijalista, koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke čiji je doskorašnji lider bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vulin je po stupanju na čelo BIA zamrzao stranačku funkciju.

XS
SM
MD
LG