Dostupni linkovi

Poziv premijerki Srbije da reaguje na govor mržnje ministra Vulina prema Albancima


Aleksandar Vulin, šef policije Srbije, govori ispred sedišta policije u Novom Sadu 15. aprila 2021. Iza njega stoji (druga s leva) Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.
Aleksandar Vulin, šef policije Srbije, govori ispred sedišta policije u Novom Sadu 15. aprila 2021. Iza njega stoji (druga s leva) Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Grupa nevladinih organizacija i pojedinica iz Beograda i sa Kosova osudila je, kako su saopštili 27. maja, govor mržnje ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina prema Albancima.

Kako se navodi u zajedničkoj izjavi, pozvali su Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić da reaguje i osudi to što Vulin i dalje koristi uvredljiv naziv za Albance.

Oni su naveli da je Vulin 20. maja u više navrata upotrebio uvredljiv naziv govoreći o Albancima, a da je njegova izjava medijima objavljena i na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Pravosuđe Srbije je 2018. godine utvrdilo da je reč 'šiptar' uvredljiva i označena kao govor mržnje. Javnim funkcionerima koji koriste jezik mržnje nije mesto na vlasti", dodaje se u saopštenju.

Te nevladine organizacije ukazale su da govor mržnje podriva širenje evropskih vrednosti u društvu, vladavinu prava i funkcionisanje demokratskog i tolerantnog društva.

Potpisnici saopštenja dodali su da targetiranje određene etničke grupe kroz govor mržnje visokih zvaničnika podstiče diskriminaciju, etno-političku radikalizaciju i potencijalno dovodi do nasilja.

"Retorika koju je ministar Vulin koristio u svom govoru je ista ona koju su mediji i zvaničnici koristili tokom devedesetih godina za dehumanizaciju albanskog stanovništva i podsticanje maltretiranja, kršenja ljudskih prava i na kraju ratnih zločina na Kosovu", navele su nevladine organizacije u saopštenju.

Ovo zajedničko saopštenje potpisale su relevantne organizacije iz Srbije i sa Kosova, kao i docentkinja Univerziteta u Beogradu Jelena Lončar i aktivisti za ljudska prava Rahim Salihi, Valon Arifi i Vjolca Arifi.

Radna grupa Nacionalnog konventa Srbije o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 osudila je 26. maja javne nastupe ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina prema Albancima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije redovno šalje saopštenja medijima, koja potpisuje ministar Vulin, a u kojima se koristi pogrdan izraz za Albance. Samo od početka 2021. godine, na sajtu MUP-a moguće je pronaći više od deset saopštenja koja sadrže taj izraz.

XS
SM
MD
LG