Dostupni linkovi

Vulgarno ponašanje ljekara najoštrije kazniti


Fotografije iz sporne snimke
Fotografije iz sporne snimke

Najnoviji slučaj o kojem pišu crnogorski mediji pokazuje da zdravstvo u Crnoj Gori i dalje ima problema sa neetičkim ponašanjem pojedinih ljekara.

Naime, gotovo svi ovdašnji mediji, neki čak na naslovnici, izvještavaju o prostačkom ponašanju ljekara Rajka Pavličića iz Nikšića o čemu svjedoči i video koji je na njegovom odjeljenju snimio jedan od pacijenata.

Ljekar je već kažnjen disciplinski, RSE istražuje koliko su slični slučajevi česti i da li podgrijavaju percepciju da se većina drugih ljekara ponaša na isti način?

Na video snimku koji su objavili gotovo svi domaći internet portali, čuje se kako dr. Rajko Pavličić na neprimjeren način pacijentima u holu odjeljenja na kojem radi, govori o muškom polnom organu.

Pavličić ne samo što je, najblaže rečeno, bio vulgaran u obraćanju starijoj pacijentkinji, nego je bio i u alkoholisanom stanju.

"Već je kažnjen tako što će u naredna tri mjeseca dobijati platu umanjenu 30 posto", kaže za RSE direktor Doma zdravlja u Nikšiću dr. Veselin Bulatović, koji ističe da Pavličiću prijete drastičnije sankcije ukoliko ponovo bude pijan na radnom mjestu:

"To je bilo akutno, alkoholisano stanje, a, po meni, jedna vrsta psihoze jer se on inače tako ne ponaša. To je jedan incident u kojem on na sreću nije fizički povrijedio nikoga, iako se maksimalno nekorektno ponio verbalno. Mi smo to odmah prepoznali i kaznili. To je neko snimio i postalo je zanimljivo medijima, mi ne bježimo od toga. Naprotiv, kaznili smo ga tri mjeseca 30 posto od plate. U slučaju da se ponovi biće suspendovan", navodi Bulatović.

Neprimjeren vokabular

Iz Ljekarske komore je našem radiju saopšteno da nepisana pravila nalažu da doktori moraju voditi računa o svom ponašanju, i u privatnom životu, a da ne govorimo o ponašanju na radnom mjestu, jer javno izgovorena riječ doktora ima posebnu težinu. Vokabular doktora Pavličića neprimjeren je i u suprotnosti sa etičkim i profesionalnim normama, poručuju iz te institucije.

Predsjednik Ljekarske komore Đoko Jočić je u saopštenju za RSE najavio da će se ta institucija pozabaviti konkretnim slučajem preko Komisije za etička pitanja koja prati primjenu odredbi Kodeksa medicinske etike.

Ponašanje kakvo je ispoljio doktor iz Nišića podvodi se pod neetičko ophođenje prema pacijentima i zahtijeva trenutnu i oštru kaznu, ukazuje dr. Nebojša Kavarić, direktor Domova zdravlja u Podgorici.

Doktor, ilustrativna fotografija
Doktor, ilustrativna fotografija

"Njegovo lično stanje toga dana, znači njegovi utisci, animoziteti čak njegovo zdravstveno stanje, ne može da utiče na njegovu profesionalnost i ne može da utiče na njegov odnos prema pacijentima. Neprimjeren odnos prema pacijentima je još od Hipokratove zakletve na ovamo bio predmet najoštrije reakcije unutar samog zdravstvenog sistema, prije svih udruženja, asocijacija ljekara, ljekarske komore i društva ljekara", konstatuje Kavarić.

Doktor Nebojša Kavarić kaže da slučajevi poput nkšićkog predstavljaju izuzetak jer se većina ljekara u Crnoj Gori korektno i profesionalno ophodi prema pacijentima.

Na pitanje RSE koliko su česti ovakvi primjeri neetičkog ponašanja u domovima zdravlja u glavnom gradu i kako tada nadležni reaguju, dr Kavarić odgovara:

"Kod nas ovakav tip kršenja kodeksa nijesmo imali zabilježen, čak ni sličan slučaj. Neprofesionalnu komunikaciju, upotrebu riječi 'ti' umjesto 'vi', ili u nekom obrnutom smislu, obraćenje imenom, direktnom - nijesmo imali kod nas. Što se sankcija tiče, direktori domova zdravlja i ostalih zdravstvenih institucija imaju uvijek mogućnost da kreativno - a u skladu sa zakonom - reaguju i nađu najbolji način da kazne, odnosno sankcionišu takvo ponašanje. Sam zakon omogućava da odgovorni zdravstveni radnik bude sankcionisan za ovakva kršenja kodeksa, naravno, nakon što se tačno utvrdi njegova ili njena odgovornost."

U kancelariji Ombudsmana kažu nam da su oni u protekloj godini dobili 19 pritužbi građana, a rad zaposlenih u zdravstvenim ustanovama od ukupno 679 koliko je stiglo na adresu kancelarije zaštitnika ljudskih prava građana.

Milana Bojović, savjetnica za odnose sa javnošću, govori o malom broju pritužbi građana na rad zdravstvenih ustanova.

"Jedan od razloga za to može biti postojanje Zaštitnika prava pacijenata u domovima zdravlja koji preuzima dio pritužbi. Sa druge strane, neki građani se ne odluče da podnesu pritužbu, dok drugi ne znaju na koji način to mogu da urade. Svakako, građani se po ovom osnovu mogu obratiti instituciji Ombudsmana i pozivamo ih da to učine kad god osjete da im je neko pravo povrijeđeno. Svakako je važno reći da obraćanje Zaštitniku prava pacijenata ne isključuje mogućnost građanima da se obrate i instituciji Ombudsmana", ističe Bojović.

XS
SM
MD
LG